De pandemie heeft bestaande ongelijkheden vergroot. Tussen arm en rijk, en ook tussen man en vrouw. Miljoenen vrouwen worden nu geconfronteerd met de toename van huiselijk geweld, werkloosheid en een oneerlijke verdeling van zorg en huishoudelijke taken. Daarom hebben we wereldwijd verschillende activiteiten uitgevoerd om vrouwen te ondersteunen tijdens de crisis.
Altijd relevant
Bij het werk van Solidaridad – in alle werkvelden en alle productieketens – houden we de belangen van vrouwen in het achterhoofd. Dat is hard nodig. Niet alleen omdat het eerlijk is, maar ook omdat we anders niet de resultaten zouden bereiken die we voor ogen hebben.
Stel je voor dat we een training organiseren over duurzame landbouwtechnieken en alle mannen uit het dorp daarheen gaan. Terwijl het in feite hun echtgenotes zijn die het land bewerken. Dan verandert er niets. Daarom moeten we bij het ontwerpen van een programma altijd de gendersituatie in gedachten houden en waar nodig een specifieke aanpak bedenken om de vrouwen te bereiken. Hieronder zie je verschillende voorbeelden.
Ondersteunen van pallaqueras
Pallaqueras zoeken in het steenafval van Peruaanse goudmijnen naar goudhoudende brokken. Deze vrouwen doen gevaarlijk en zwaar werk, waar ze weinig mee verdienen. Ook hun kinderen konden door de lock-downs niet langer naar school. Het zorgen voor zieken en het thuisonderwijs kwam op hun schouders terecht.
Doordat ze vaak geen officiële medewerkers zijn van de mijn, werden ze niet meegenomen in plannen om de mijnbouwsector weer leven in te blazen bij de crisis. Of de mijn legde de pallaqueras een werkverbod op. Veel vrouwen waren tijdelijk naar de dorpen teruggekeerd waar hun familie vandaan komt, en door deze reisbewegingen werden ze als besmettingsrisico gezien.
Solidaridad en de Peruaanse organisatie Red Social hebben een hulpcampagne opgezet waarbij de vrouwen voorlichting kregen om zich te beschermen tegen corona, en beschermingsmiddelen als mondkapjes, desinfecterende gel en infrarood-thermometers ontvingen. Vrouwen zijn getraind in onderhandelingsvaardigheden, om voor hun rechten op te kunnen komen. Met dit project zijn 558 pallaqueras bereikt.
Omringd door mannen
Het is niet makkelijk om als enige vrouw te werken in een sector die gedomineerd wordt door mannen. Dat geldt voor vrouwelijke politici, maar ook voor sojaboeren in Zuid-Afrika. In trainingen bespraken we met vrouwelijke boeren hoe ze op een veilige manier de dialoog kunnen aangaan over hun rechten. Bovendien deden ze ondernemersvaardigheden op en waren er gesprekken over voedsel.
Een van de deelnemende boeren was Josina Nikwaniya. In 2018 begon ze met het telen van soja naar aanleiding van een Solidaridad-programma. In slechts een paar jaar tijd heeft ze uit kunnen breiden naar een plantage van 5 hectare. Bovendien teelt ze maïs en andere gewassen die rechtstreeks als voedsel voor haar gemeenschap dienen. Ze oogstte 10 ton uien en bouwde een kas om kool en doperwten te produceren. Hier lees je meer over het verhaal van Josina (EN).
Nog veel te doen
De komende vijf jaar werken we aan een ambitieus programma met de naam ‘Reclaim Sustainability!’ Samen met partnerorganisaties over de hele wereld werken we aan échte duurzaamheid, waarbij de producten worden gemaakt met respect voor mens, milieu en toekomstige generaties. Dus ook met respect voor vrouwen. Winst voor iedereen betekent dat mensen van alle genderidentiteiten moeten profiteren.