In 2021 ontvangen we maar liefst 1,35 miljoen euro van de Postcode Loterij. Dat geld hebben we hard nodig. Het stelt ons in staat om ondernemend te zijn én kosten te betalen die niet binnen specifieke projecten passen.

Vrij geld versus projectsteun

Veel goede doelen krijgen twee soorten financiële steun. Ten eerste zijn dat bijdragen voor specifieke projecten. Als dat geld is bedoeld voor trainingen van cacaoboeren in Ghana bijvoorbeeld, dan kun je daar onder andere de salarissen van collega’s in Ghana en trainingsmaterialen van betalen.

Als een organisatie voornamelijk projectgeld krijgt, ontstaat er wel een probleem. Sommige kosten vallen niet onder een specifiek project. Een klein voorbeeld: op kantoor staat een printer, die gebruikt wordt voor álle projecten. Je kunt de cartridges niet betalen uit de projectsteun.

Met alleen projectgeld is het ook lastiger om innovatief te zijn. Stel je voor dat we tijdens de trainingen aan cacaoboeren een goed idee krijgen voor een mobiele app. Bij projectsteun heb je een duidelijk plan afgesproken en daar kun je dan niet ineens vanaf stappen. Je kunt het aanvragen, maar het kan maanden duren voor je op een nieuwe kans in kan springen.

Professor Pamala Wiepking: ‘Ongeoormerkte fondsen geven organisaties de kans om in te springen op een crisis of op veranderde omstandigheden.’

De bijdrage van de Postcode Loterij is vrij besteedbaar, ook wel ‘ongeoormerkt geld’ genoemd. Als je eenmaal hebt aangetoond dat je organisatie goede resultaten behaalt en verantwoord met geld omgaat, mag je de schenkingen vrij besteden. Solidaridad wil continu innoveren en ondernemend te werk gaan. Dat is mogelijk dankzij vrij geld, zoals de donaties van individuen en de bijdrage van de Postcode Loterij. Professor Pamela Wiepking onderzoekt de effecten van vrij besteedbaar steungeld. De eerste conclusies zijn in lijn met de ervaringen van Solidaridad.

€486 miljoen voor goede doelen

Wereldwijd behoren de Goede Doelen Loterijen tot de belangrijkste verstrekkers van vrij geld. Het afgelopen jaar ontvingen maatschappelijke organisaties, culturele partners en verenigingen in Nederland maar liefst €486 miljoen. Solidaridad kan dit jaar opnieuw rekenen op een bedrag van 1,35 miljoen euro.

Heske Verburg, directeur Solidaridad: ‘We gaan ontzettend mooie dingen doen met dit geld! We willen ervoor zorgen dat kleinschalige boeren, arbeiders en mijnwerkers aan het begin van onze productieketens een leefbaar inkomen hebben en kunnen produceren met respect voor de planeet.’ 

Normaal gesproken worden de cheques uitgedeeld tijdens een groots Gala in Carré in Amsterdam. Dit jaar is dat door de coronamaatregelen niet mogelijk. De cheque werd daarom tijdens een online vergadering met alle werknemers van het kantoor Nederland uitgepakt. We kijken er naar uit om dit geld in te zetten voor ons werk aan een wereld waarin alles wordt gekocht en gemaakt met respect voor mens en milieu.