Koop bananen met een keurmerk
Koop je bananen, dan kies je voor een banaan met een keurmerk. Want een gecertificeerde banaan is beter voor de boer, de arbeiders en de natuur. Bananen met het fairtrade, biologisch of Rainforest Alliance keurmerk zijn allemaal goed en bijna overal verkrijgbaar in de supermarkt of bij de groenteboer. Ook in de horeca worden ze steeds vaker gebruikt. Soms zijn ze iets duurder, maar vaak dat niet eens. Maar pas op voor kiloknallers! Die hebben vaak een negatief effect op de bananensector, vergelijkbaar met kiloknallers voor vlees.
Een bijzonder warm hart hebben we voor de Oké en EkoOké bananen van AgroFair. Niet eens omdat Solidaridad in 1996 dit eerste fairtrade fruitbedrijf ter wereld heeft opgericht. Maar vooral omdat het bedrijf nog steeds mede eigendom is van de bananenboeren. De boeren die leveren aan AgroFair krijgen niet alleen een betere prijs, ze hebben ook invloed op de koers van het bedrijf en krijgen een aandeel in de winst: fair price – fair say – fair share.
Kom in actie
Bananen zijn nog steeds krom
Voordat een banaan op jouw fruitschaal ligt is die de halve wereld over gereisd. De productie en verspreiding van bananen kost veel water en energie. In de gangbare teelt worden bovendien veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
De boeren krijgen maar 14% van de prijs in de supermarkt, waarvan de helft naar de arbeiders gaat. Er heerst nog steeds veel armoede onder bananenboeren en arbeiders. Bananen telen is bovendien zwaar werk en risicovol. Wereldwijd zijn 400 miljoen mensen direct afhankelijk van bananen als voedsel of voor een inkomen. Dat zijn bijna net zoveel mensen als er in de Europese Unie wonen.
Zorg dus dat je nooit bananen hoeft weg te gooien. Een banaan met een bruine schil is ook lekker, is gezond en doet het fantastisch in een cake.
Bananenproductie bedreigd door schimmel
Ziektes in de bananenteelt zijn berucht en vormen een grote bedreiging voor de commerciële sector en de voedselzekerheid van miljoenen mensen. Want terwijl we in Europa maar één soort banaan eten, de Cavendish-banaan, zijn er wereldwijd tientallen soorten bananen (zelfs rode, zwarte en paarse). In veel landen zijn bananen basisvoedsel.
Een schimmel (met de vreselijke naam Fusarium wilt Tropical Race 4 oftewel TR4) is al jaren de grootste bedreiging voor de wereldwijde bananenteelt. Alleen met zeer zorgvuldige teeltmaatregelen kan de verspreiding van de ziekte die deze schimmel veroorzaakt, worden voorkomen. Maar de prijsdruk die de supermarkten veroorzaken maken zorgvuldige bananenteelt bijna onmogelijk. De kans is dus groot dat de schimmel zich snel verspreidt en de bananenteelt nog grotere problemen het hoofd moet bieden.
De Europese consument zal dat niet deren. Die eet een appel extra. Maar als bananen je basisvoedsel zijn – het equivalent van brood, rijst en aardappelen – dan zijn de gevolgen rampzalig. De ontwikkeling van nieuwe bananenrassen die bestand zijn tegen deze schimmel, is daarom van groot belang voor de voedselzekerheid en het inkomen van een flink deel van de wereldbevolking.
Wat doet Solidaridad in de bananensector?
Solidaridad is medeoprichter en deelnemer van een mondiale werkgroep tegen TR4, de ’Global alliance against TR4’. Daarin wordt langs drie lijnen de strijd tegen de schimmel gevoerd:
- Preventie en training
- Resistentie en genetica
- Nieuwe bestrijdingstechnieken
Solidaridad werkt samen met Europese retailers zoals Aldi en Lidl in het World Banana Forum dat wordt gecoördineerd door de wereld voedsel organisatie van de Verenigde Naties, de FAO. Solidaridad levert bijdragen aan de werkgroepen voor duurzame productie en arbeidsomstandigheden.
Verder versterkt Solidaridad in Peru de bananensector met regiospecifieke algemene oplossingen. In Ecuador werken we aan betere arbeidsomstandigheden voor bananenwerkers en in Colombia bevorderen we de samenwerking om TR4 de baas te blijven.
Word ook solidair
Wil jij ook dat álles in de winkel wordt gemaakt in solidariteit met mens, milieu en toekomstige generaties? Teken nu ons manifest!