5.000 boeren een beter inkomen
Allereerst is het mooi om te benoemen dat de PlusPlus crowd afgelopen jaar maar liefst een half miljoen euro aan leningen heeft verstrekt. Zo kregen 5.000 boeren wereldwijd een beter inkomen en 1.500 boeren zagen hun voedselproductie stijgen. Mooie resultaten, waar we erg trots op zijn!
Spannend
PlusPlus ging van start in een jaar dat een pandemie de wereld op zijn kop zette. En niet alleen in het westen; ook onze ondernemers over de hele wereld werden getroffen door maatregelen die invloed hadden op hun bedrijven. Transport kwam tot stilstand, er ontstond gebrek aan grondstoffen en winsten vielen tegen. “Dat deze bedrijven een jaar later weer op volle kracht draaien en de eerste leningen terugbetaald hebben, laat zien hoe veerkrachtig onze ondernemers zijn” zegt Suzanne Larsson, medeoprichter van PlusPlus. “En dat geeft vertrouwen voor de toekomst.”
“Dat deze bedrijven een jaar later weer op volle kracht draaien en de eerste leningen terugbetaald hebben, laat zien hoe veerkrachtig onze ondernemers zijn.”
– Suzanne Larsson, mede-oprichter van PlusPlus
Veel interesse van ondernemers
Die ondernemers worden door het PlusPlus team zorgvuldig geselecteerd. Vanuit de kantoren van onze partners Solidaridad en Cordaid gaan lokale collega’s op zoek naar geschikte bedrijven. Daarin blijft het soms zoeken naar een goede balans tussen efficiënt werken en het zo goed mogelijk bedienen van de ondernemers. “De vraag is groot”, zegt Peter Ayara vanuit Kenia. “Veel bedrijven zijn geïnteresseerd in PlusPlus, dus onze pijplijn aan projecten is aan het groeien.”
Ook Alejandro Cunningham in Midden-Amerika ziet genoeg animo. Zijn regio kwam iets later op gang, maar is er inmiddels helemaal klaar voor om nieuwe projecten aan te leveren. “PlusPlus is flexibeler is dan andere financiers, dat is voordelig voor de ondernemers”, zo verklaart Alejandro de groeiende interesse. “Wat nog beter kan? Als we ook leningen in Amerikaanse Dollars zouden bieden. Het zou ondernemers onkosten schelen als ze niet van Euro’s naar Dollars hoeven te wisselen”.
“Wie weet in de toekomst…”, zegt Investment Manager Lars van Doremalen over Dollarleningen. Voor nu wil hij vooral meer leuke bedrijven financieren. En herfinancieren. “Het is altijd erg leuk om met een nieuw bedrijf bezig te zijn, maar bedrijven die terugkomen omdat ze groeien en meer financiering nodig hebben zijn misschien nóg wel een mooiere indicatie van succes en impact in de praktijk”, aldus Lars.
Impact meten
Hoe die impact eruitziet? Daarover kan onze collega Judith Mathijssen veel vertellen. “PlusPlus draagt actief bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, waaronder gelijke kansen voor vrouwen en duurzame voedselproductie. We willen dan ook meer bedrijven aantrekken met aandacht voor klimaatbestendige landbouw of die geleid worden door vrouwen. In het afgelopen jaar hebben we een zogeheten impactraamwerk ontwikkeld. We krijgen daardoor beter inzicht in de effectiviteit van onze aanpak. Niet alleen door te meten maar ook door de verhalen van onze ondernemers achter de cijfers te begrijpen. We hopen daarmee ook andere organisaties te motiveren om agri-ondernemers in ontwikkelingslanden betere toegang tot financiering te geven”.
“PlusPlus draagt actief bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, waaronder gelijke kansen voor vrouwen en duurzame voedselproductie.”
– Judith Mathijssen van PlusPlus
Strenge regels
Een andere uitdaging is de regelgeving waar PlusPlus mee te maken heeft. We hebben via founding partner Lendahand als een van de weinige spelers in de markt een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit brengt strenge spelregels met zich mee. Zo voeren we zeer zware controles uit op onze ondernemers. Collega Lars: “Eerlijk gezegd vinden we het type controles wel erg zwaar voor het soort kleine ondernemingen dat we helpen. De wet- en regelgeving is niet ingericht op initiatieven zoals PlusPlus, maar op grote financiële instellingen. Controles zijn belangrijk in ons werk, maar een wat lichtere procedure voor de kleinschaliger bedrijven zou goed zijn.”
De regelgeving maakt het ook voor onze investeerders soms lastiger dan we zouden willen. “Het aanmaken van een account op onze website zouden we graag eenvoudiger maken,” vertelt Marketing Manager Michelle Schouwenburg. “We hebben goede hoop dat de regels voor het geven van kleinere leningen binnenkort iets soepeler gaan worden. Er komt nieuwe Europese regelgeving aan. We houden de ontwikkelingen goed in de gaten.”
Honderden betrokken investeerders
Dit eerste jaar heeft PlusPlus een trouwe groep van enkele honderden investeerders opgebouwd die erg betrokken is en vaak meerdere leningen geeft. “Geweldig!” zegt mede-oprichter Peter Heijen. “Natuurlijk was het vooraf best spannend of mensen bereid zijn om een lening te geven zonder financieel rendement te krijgen. Onze investeerders laten zien dat dat wel degelijk zo is”. Hij noemt ze dan ook ‘voorlopers’, omdat ze de innovatieve propositie van PlusPlus zo snel omarmd hebben. “Het is prachtig om te zien dat veel mensen hierin geloven en onbaatzuchtig investeren in een mooiere wereld. Ik wil alle investeerders in PlusPlus daarmee complimenteren en heel hartelijk bedanken!”, aldus Peter.
“Het is prachtig om te zien dat veel mensen hierin geloven en onbaatzuchtig investeren in een mooiere wereld.”
– Peter Heijen, mede-oprichter PlusPlus
Blik vooruit
Voor de komende jaren wil PlusPlus vooral blijven groeien. Want om efficiënter te kunnen werken is meer schaal nodig. Dus een groter en meer divers aanbod van nieuwe projecten, in meer verschillende landen, samen met meer nieuwe investeerders die leningen geven om nog meer impact te maken. Wij hebben er nu al zin in!
Zelf investeren
Wil jij na deze mooie resultaten zelf ook investeren in nieuwe banen en betere voedselproductie in Afrika, Azië en Latijns-Amerika? Ga dan snel naar de PlusPlus website voor de mogelijkheden.