Van klimaatslim naar circulair
Solidaridad werkte in 2021 samen met een van de grootste Nederlandse koffiebranders aan een nieuw model voor circulaire koffie. “Een mooi project,” vertelt Juliette Caulkins, Corporate Engagement Manager Solidaridad Europe. “Het is de eerste keer dat de koffie die geproduceerd wordt door de boeren waar wij al jarenlang mee werken, een circulaire reis zal kunnen maken.”
“Wij zijn bezig met een drie jaar durend project, waarvan wij hopen dat het circulaire markten stimuleert. Zo kunnen steeds meer boeren de komende jaren investeren in klimaatslimme koffie.”
– Julliette Caulkins – Corporate Engagement Manager Solidaridad Europe
Koffieboeren centraal in ons werk
“Solidaridad werkt al lang samen met koffieboeren. Bijvoorbeeld met dit project in Peru, waar boeren de overstap maken naar klimaatslimme koffieproductie. Ze volgen trainingen over het snoeien van hun koffieplanten en leren hoe ze hun koffieschillen niet lozen in de rivier, maar gebruiken om hun land te bemesten. Deze nieuwe werkwijze helpt boeren een gezonde, klimaatslimme koffieonderneming te bouwen.
Samen met bedrijven zoeken naar oplossingen
Solidaridad hecht dan ook veel waarde aan het perspectief van de boeren. “Juist ook in onze samenwerking met bedrijven en handelaren die duurzame koffie op de markt brengen,” vertelt Juliette. “Wij kunnen handelaren laten zien waar ze de klimaatslimme koffie kunnen kopen die zij zoeken. En nu zetten we dus samen met een koffiebrander een volgende stap en onderzoeken we hoe we de koffieproductie meer circulair kunnen maken.
De circulaire reis
Koffiedik verzamelen
De koffiebrander heeft een groot netwerk op de zakelijke markt, waar deze klimaatslimme koffie verkocht kan worden aan kantoren. Het koffiedik dat daarvan overblijft willen wij niet zomaar weggooien. Daarom wordt er nu een procedure ontwikkeld waarbij het overgebleven koffiedik opgehaald wordt. Vervolgens worden hiervan nieuwe producten gemaakt.
Van koffiedik naar opbergbakje
“Voor deze nieuwe producten zijn wij nu aan het sparren over ideeën, zoals het maken van gerecyclede bekers en opbergbakjes voor koffiecups. Er is ook grote interesse vanuit de schoonmaakbranche om koffiedik als duurzaam ingrediënt te gebruiken in hun schoonmaakmiddelen. Daarom wordt er nu onderzocht of het koffiedik gebruikt kan worden voor zeep, waarmee de kantoren weer schoongemaakt kunnen worden.
Door het koffiedik voor zoveel mogelijk verschillende doeleinden te gebruiken, zijn er verschillende markten om de producten op te verkopen. “Ik moet overigens de complimenten geven aan de koffiebrander. Het is een fijne samenwerking waarin zij een innovatief product ontwikkelen en op zoek gaan naar een markt om het op te verkopen,” aldus Julliette.
De opbrengsten in een fonds voor boeren
Het project is nu nog in een ontwikkelfase. Zodra de producten verkocht worden, gaat een deel van de opbrengst naar een fonds. De boeren waarmee Solidaridad samenwerkt, kunnen door middel van dit fonds verder investeren in klimaatslimme landbouw. En daarmee wordt de cirkel rond.
What’s next…
“Het is een grote klus, beaamt Juliette, “want het is heel innovatief en wij willen ervoor zorgen dat de boeren kunnen blijven investeren in hun gemeenschap. Wij hebben vertrouwen in dit project, omdat boeren hiermee kun klimaatslimme aanpak verder kunnen ontwikkelen.”
Uitdagingen zijn er ook. “Die zit vooral in het betaalbaar produceren van nieuwe innovatieve producten. Daarnaast moeten wij uitzoeken hoe wij ervoor zorgen dat we het koffiedik op een betaalbare manier verzamelen,” vertelt Juliette.
“Momenteel zijn we bezig met een drie jaar durend project, waarvan wij hopen dat het circulaire markten stimuleert. Zo kunnen steeds meer boeren de komende jaren investeren in klimaatslimme koffie. Na deze drie jaar wordt het project geëvalueerd. Dan zullen we ook kijken of we het uit kunnen breiden naar andere landen.”