COP27 bracht meer dan 35.000 mensen uit 190 landen samen om het eens te worden over alles wat met het klimaat te maken heeft. Van landbouw en biodiversiteit tot meer financiering voor klimaat. De onderhandelingen tijdens de COP27 waren niet makkelijk. Zo duurde het evenement twee dagen langer dan van te voren gepland. Na veel discussie is een definitief akkoord bereikt, mét goed nieuws: er komt een fonds om landen te helpen die nu al veel last hebben van klimaatrampen.
Een nieuw fonds voor kwetsbare landen
De historische doorbraak van COP27 is de oprichting van een Loss and Damage Fund om kwetsbare landen te helpen omgaan met de destructieve gevolgen van klimaatverandering. Dit fonds is een belangrijke prestatie voor maatschappelijke organisaties en collectieve actie in ontwikkelingslanden, waaraan bijna dertig jaar is gewerkt.
Hoewel ontwikkelingslanden weinig bijdragen aan de uitstoot, ondervinden zij vaak de meest extreme gevolgen van een veranderend klimaat. Zo worstelen gezinnen in Nicaragua nu met de gevolgen van de recente orkaan Julia.
Op COP27 stemden rijke landen in met de ontwikkeling van het fonds dat zich richt op ondersteuning bij verlies en schade.
“Deze overeenkomst pakt de grondoorzaken van klimaatverandering niet aan, maar is hopelijk een reddingsboei voor arme gezinnen die hun inkomen en leefomgeving zijn verloren door klimaatrampen.”
Eduard Merger, Climate Innovation Lead bij Solidaridad
Uitstootvermindering blijft uit
Landen compenseren voor verlies en schade is een grote stap voorwaarts, maar de onderliggende oorzaken van klimaatverandering moeten ook harder worden aangepakt. COP27 blijft bij het wereldwijde akkoord om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. COP27 faalt als het gaat om verdere actie die de uitstoot vermindert. Hierdoor is het veel moeilijker om de gevolgen van klimaatverandering te beperken en neemt het risico op extreme droogte, bosbranden, overstromingen en voedseltekorten dramatisch toe.
“Bij onderhandelingen is het altijd geven en nemen, maar de urgentie van de klimaatcrisis vereist gedurfde actie.”
– Eduard Merger, Climate Innovation Lead bij Solidaridad
Het Solidaridad netwerk bij COP27
Zeven teamleden van het Solidaridad Network uit Midden- en Zuid-Amerika, West- en Oost-Afrika waren bij COP27. Zo dragen zij bij aan ons klimaatwerk met partners over de hele wereld. Enkele voorbeelden:
- De strategische bijeenkomst tussen de Hondurese overheid, Solidaridad en de Rabobank leidde tot akkoord over een project met kleinschalige koffieboeren, waarmee hun weerbaarheid tegen klimaatverandering wordt vergroot. ☕
- De meeting met vertegenwoordigers van El Salvador om samen te werken in de Trifinio-regio. Dit gebied ligt in in El Salvador, Guatemala en Honduras en herbergt belangrijke bossen en essentiële waterbronnen. 🌳
- Teamleden uit West-Afrika benadrukten de noodzaak van gender inclusiviteit bij klimaatadaptatie, zoals in ons Reclaim Sustainability! Programma gebeurt.
- Het Oost-Afrika-team nam deel aan verschillende panels die ons werk in Oost-, Centraal- en Zuid-Afrika belichtten. Ze wezen op de noodzaak om klimaatfinanciering voor kleinschalige boeren te vergroten en gesprekken over klimaatverandering mogelijk te maken. 💵
“Ondanks al onze inspanningen is er minder geld voor aanpassingen aan klimaatverandering dan er nodig is. De acties die wij doen om met klimaatverandering om te gaan, kunnen de effecten de klimaatcrisis niet bijhouden. We hebben nu een stapsgewijze verandering in financiën nodig.”
– Sweeny Binsari, Solidaridad Oost-Afrika
Een gelijkwaardige stem voor iedereen
Hoewel de resultaten van COP27 beter konden, zijn er belangrijke stappen vooruit gezet. Dit is dankzij een consistente en sterke druk van maatschappelijke organisaties, wetenschappers, activisten, advocaten, kleinschalige boerengemeenschappen, inheemse volken en andere belanghebbenden.
“Een gelijkwaardige stem van mensen die vaak ondervertegenwoordigd zijn, is cruciaal in elke onderhandeling. Dit heeft een directe impact op hoe de wereld reageert op klimaatverandering. Bij elke onderhandeling moeten we werken aan een inclusieve vertegenwoordiging in de besluitvorming.”
– Jeroen Douglas, Executive Director van Solidaridad Network
Wij blijven samenwerken met kleinschalige boeren om ervoor te zorgen dat hun stem wordt gehoord en dat er actie wordt ondernomen. Het Droomfonds, een project ondersteund door Postcode Loterij en ontwikkeld door Solidaridad en Fairfood in samenwerking met Rabobank, werd bekroond tijdens de laatste Clinton Global Initiative Meeting. In het project stappen 100.000 kleinschalige boeren over op klimaatslimme landbouw, die zowel goed is voor de plantage als voor het klimaat.