Steeds meer vrouwen en meisjes wereldwijd hebben toegang tot digitale technologie en spelen ook een leidende rol in digitale innovatie. Het is belangrijk om de belemmeringen die vrouwen ervan weerhouden om met digitale technologie te werken weg te nemen om zo ongelijkheid te verkleinen. Want om bijvoorbeeld een succesvol bedrijf op te bouwen, is informatie over innovaties en financiën noodzakelijk. Vrouwen die geen toegang hebben tot dit soort informatie, hebben een achterstand. In dit artikel laten drie vrouwen zien hoe zij, mede dankzij de projecten van Solidaridad, verschillende technologieën gebruiken!
Catalina Zuñiga, Colombia
In het noorden van Colombia werkt Catalina Zuñiga als kleinschalige palmolieboer. Het verbouwen van palmolie zorgt ervoor dat Catalina een redelijk inkomen heeft. Helaas hebben kleinschalige boeren vaak geen toegang tot financiering. Terwijl dat wel nodig is om hun bedrijf te laten groeien en verder te ontwikkelen.
Daarom heeft Solidaridad in samenwerking met 4ToldFinTech de AgroPrestamo app geïmplementeerd. Met deze app heeft Catalina wel toegang tot leningen en krediet, waardoor zij haar bedrijf kan uitbreiden. Via de app kan ze ook makkelijker haar administratie bijhouden en op ieder moment data over haar gewassen en productie inzien.
Aparna Rani Singa, Bangladesh
In Bangladesh maakt Aparni Rani Singha deel uit van het Women Connect Challenge project, onderdeel van het ‘Digital Inclusion and Empowerment for Women Dairy Farmers’ programma van Solidaridad dat door USAID wordt gefinancierd. Dit project moedigt vrouwelijke boeren in de zuivelindustrie aan om meer gebruik te maken van technologie. Aparna kan haar bedrijf veel makkelijker runnen nu ze met één app haar transacties bijhoudt, haar rekeningen betaalt, en geld kan overmaken naar haar familie.
Daarnaast gaat Aparna met haar man naar bijeenkomsten die georganiseerd zijn voor zuivelboeren en hun familie om meer te leren over financiën. Aparna’s man is trots dat zij nu ook veel beslissingen neemt over hun zuivelbedrijf. Aparna is dan ook een voorbeeld in haar gemeenschap en inspireert andere vrouwen.
Ramatu Muniri, Ghana
In Noord-Ghana staan veel shea-bomen en de productie van sheaboter zou voor veel vrouwen een belangrijke bron van inkomsten kunnen zijn. Alleen is het productieproces van de boter vaak onveilig. Shea noten moeten namelijk verhit worden om de boter te maken, en omdat daar meestal traditionele houtvuren voor worden gebruikt ademen vrouwen veel te veel giftige rook in. Er is ook een grote kans om bij het verzamelen van de noten een slangenbeet of steek van een schorpioen op te lopen. Het omkappen van de bomen en verkopen van het hout is dan een eenvoudigere bron van inkomsten. Zonde! Een boom omhakken kan eenmalig, terwijl het oogsten en verwerken van de noten steeds opnieuw voor inkomen kan zorgen.
Maar om dat goed te kunnen doen is kennis nodig. De Ghanese Ramatu Muniri krijgt die informatie via het radioprogramma ‘Kpihi Saha‘ wat ‘Tijd voor de Sheanoot’ betekent. Het programma geeft informatie over veilige productiemethoden. Via het programma leren luisteraars als Ramatu over het belang van de sheaboom en de risico’s van het kappen en manieren om de kwaliteit van sheaboter te verbeteren. Ramatu luistert samen met andere vrouwen van haar gemeenschap naar het programma. Ze hebben nu een beter inkomen en brengen duurzame sheaboter op de markt, waar veel vraag naar is
Helaas hebben veel vrouwen nog steeds niet dezelfde (digitale) mogelijkheden als Catalina, Aparna en Ramatu. Wil jij van Internationale Vrouwendag een feestdag voor álle vrouwen maken, door vrouwen over de hele wereld een steuntje in de rug geven? Doneer dan nu!