Terug- en vooruitblik
Mede dankzij de giften van donateurs zijn we in staat om de leef- en werkomstandigheden van boeren, arbeiders en mijnwerkers over de hele wereld te verbeteren. Zo hebben we in 2023 643.000 boeren voorzien van een beter inkomen en trainden we 1.2 miljoen boeren in klimaatslimme landbouwoplossingen. In Europa mobiliseerden we 263.000 burgers om te pleiten voor een duurzame, eerlijke economie en verbeterden we het duurzaamheidsbeleid van 54 bedrijven waar we mee samenwerken. En daar zijn we trots op!
In 2023 heeft Solidaridad 643.000 boeren voorzien van een beter inkomen en 1.2 miljoen boeren getraind in klimaatslimme landbouwoplossingen
Inmiddels zijn we halverwege 2024, een jaar waarin al veel is gebeurd. Onze directeur Heske Verburg sprak erover in haar openingspresentatie. We zijn gestart met de tweede fase van het NISCOPS-programma (National Initiatives for Sustainable Oil Palm Smallholders) en organiseren in november de tweede editie van Klimmen tegen Klimaatarmoede. Tegelijkertijd maken we ons zorgen over de verschuivingen in het politieke klimaat: de aangekondigde bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking zullen grote impact hebben op de boeren, arbeiders en andere makers met wie wij werken. Structurele steun van donateurs is een belangrijke basis om in deze onzekere tijden grote politieke wendingen op te kunnen vangen en onze missie voort te zetten.
Van klimaatslachtoffer naar klimaatheld
Veel van de boeren waarmee we samenwerken, zoals koffie- en cacaoboeren, groeien hun gewassen in (sub)tropische klimaten. Klimaatverandering tast de temperatuur en vochtigheidsgraad in deze klimaten aan, waardoor de oogsten en kwaliteit van de gewassen in gevaar komen. Maar er is meer aan de hand: boeren verdienen te weinig aan hun oogst om te kunnen voorzien in basisbehoeften als voedsel en medicijnen. Om deze twee crises tegen te gaan, hebben we – met behulp van het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij – het Klimaathelden-project gestart. Martine Krabben, programmamanager van het Klimaathelden-project, vertelde hoe dit project 100.000 boeren helpt broeikasgassen uit de atmosfeer te halen en hun inkomen te verhogen door over te stappen op klimaatslimme landbouwmethoden zoals boslandbouw. Via het digitale platform Acorn krijgen boeren betaald voor geplante bomen door bedrijven die hun uitstoot willen compenseren. Ben je benieuwd hoe het er in de praktijk uitziet? Bekijk dan deze video.
Wat je moet weten over palmolie
Wist je dat ongeveer 60% van de samengestelde supermarktproducten palmolie bevat? Palmolie wordt vaak geassocieerd met ontbossing, waardoor veel merken pronken met ‘palmolie-vrije’ producten en consumenten denken dat het een slecht ingrediënt is dat je zou moeten vermijden. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het gebruik van duurzame palmolie juist een positieve impact kan hebben op zowel het milieu als de landbouwgemeenschappen. Wist je bijvoorbeeld dat palmolie een super efficiënt gewas is, omdat je dit het hele jaar kunt oogsten en je er per hectare veel meer van kunt oogsten vergeleken met andere oliegewassen? Palmolie kan kleine boeren binnen één generatie uit armoede helpen, maar de productie moet beter. Met respect voor mens en milieu. En daar zetten wij ons voor in!
Onze expert Marieke Leegwater verdiept zich al ruim 12 jaar in de palmoliesector en gaf een mini-college over het bijzondere product.