Nalaten: eenvoudig en belastingvrij

Nalaten aan Solidaridad is niet ingewikkeld. U hoeft alleen te bepalen onder wie u uw vermogen wilt verdelen en dit vastleggen bij een notaris. Ook als u kinderen heeft, kunt u nog steeds een deel van uw erfenis bestemmen aan een goed doel. 

Voordat u naar de notaris gaat, staat er bij Solidaridad een kopje (h)eerlijke koffie of thee klaar om uw wensen te bespreken. Of onze adviseur bijzondere giften komt bij u thuis langs, indien u dit op prijs stelt. 

Als goed doel met de ANBI-status betaalt Solidaridad geen erfbelasting. Zo weet u zeker dat uw nalatenschap volledig aan ons werk wordt besteed. Neem vandaag nog contact op om te bespreken wat u kunt bereiken met uw gift.

Uw gift wordt volledig besteed aan ons werk

Hoe uw gift mensen wereldwijd helpt

Solidaridad werkt aan een wereld waarin alles gemaakt wordt in solidariteit met mens, milieu en toekomstige generaties. Waarin iedereen in de keten een eerlijke beloning ontvangt voor hun werk. Dat doen we door in actie te komen voor:

  • Duurzame productie | We werken samen met honderdduizenden boeren, arbeiders en mijnwerkers om hun productie te verduurzamen. Daarnaast helpen we ze aan meer kennis, rechten, kansen en connecties.
  • Eerlijke regels | We maken ons hard voor wetgeving die boeren en arbeiders wereldwijd ten goede komt.

Wij willen dat binnen één generatie alle makers van onze producten – van koffie en chocola tot spijkerbroeken en sieraden – een leefbaar loon hebben en milieuvriendelijk kunnen produceren. Uw gift maakt dat mogelijk. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Mekdes Forsido, een fabrieksmedewerker in een kledingfabriek in Ethiopië:

“Ik bediende de machines en kreeg de kans om in de fabriek een training van Solidaridad te volgen. Het ging over leiderschap en ik leerde daarin dat wij vrouwen ook leiding kunnen geven. Dankzij de training ben ik doorgegroeid naar teamleider op de borduurafdeling. Ik gun het andere vrouwen ook dat zij over leiderschap leren. Mijn toekomstdroom is een eigen bedrijf, bijvoorbeeld een naaiatelier.”

“Mijn toekomstdroom is een eigen bedrijf, bijvoorbeeld een naaiatelier.”

Klik hier voor meer impactverhalen

Ontvang de brochure nalaten of laat u adviseren

Carolien van Eeghen, onze adviseur bijzondere giften, vertelt u graag meer over de mogelijkheden om Solidaridad in uw testament op te nemen. Ook als iemand anders uw erfgenaam is, kunt u nog besluiten een deel na te laten aan Solidaridad.

Neem de volgende stap, op de manier die bij u past.

.
..
.

Een beknopte brochure met de belangrijkste informatie, digitaal of per post.

Een afspraak via de telefoon, bij ons op kantoor of bij u thuis om de tijd te nemen en alle mogelijkheden te bespreken.

Veelgestelde vragen over nalaten

  • A. Waarom is het belangrijk mijn testament vast te leggen?

    Als u niets doet, dan bepaalt het wettelijk erfrecht wat er met uw erfenis gebeurt. Dat betekent dat uw – soms verre – familie aanspraak maakt op uw volledige erfenis. Maar u kunt ook zelf bepalen wat er met uw erfenis gebeurt. Veel mensen laten een deel na aan een goed doel om hun idealen te laten voortleven.

  • B. Wat is het verschil tussen een erfstelling en een legaat?

    Een erfstelling is het deel van de erfenis waar een erfgenaam recht op heeft. Dit kunnen wettelijke erfgenamen zijn: uw (klein)kinderen, ouders of partner. Maar u kunt ook één of meerdere goede doelen tot erfgenaam of mede-erfgenaam benoemen. Bij meerdere erfgenamen krijgt ieder een percentage van de erfenis, bijvoorbeeld 50% als er twee erfgenamen zijn. 

    Een legaat is een vast bedrag of percentage van de erfenis dat u aan een goed doel bestemt. Uw kinderen of andere familieleden kunnen dan nog steeds erfgenaam zijn, maar via uw testament geeft u een deel van de erfenis aan één of meerdere goede doelen.

  • C. Hoe stel ik mijn testament op?

    In Nederland moet u voor het opmaken van uw testament naar een notaris. Deze kan u adviseren omtrent uw specifieke wensen, zodat u er zeker van bent dat uw nalatenschap wordt afgehandeld zoals u dat wilt. Bij uw overlijden is meteen bekend dat u een testament heeft opgemaakt, omdat deze opgeslagen wordt in het Centraal Testamentenregister.

  • D. Waar vind ik een notaris?

    Heeft u een notaris bij u in de buurt? Kijk dan of deze notaris testamenten aanbiedt en hier veel ervaring mee heeft opgedaan. Ook kunt u vragen om een (gratis) kennismakingsgesprek, zodat u weet of deze notaris bij u past. En wat de kosten ongeveer zullen zijn. Weet u niet waar bij u in de buurt een notaris zit? Kijk dan op notaris.nl of op de website van KNB. Het lidmaatschap van uw notaris bij de KNB geeft een zekere kwaliteitsgarantie. Om onze onafhankelijkheid te bewaken, mogen wij u niet adviseren bij het kiezen van een notaris.

  • E. Is Solidaridad vrijgesteld van erfbelasting?

    Ja, Solidaridad heeft een ANBI-status en hoeft dus geen erfbelasting te betalen. Als u geld of goederen doneert of nalaat aan ons, komt dat volledig ten goede aan ons werk.

  • F. Hoeveel procent van mijn gift aan Solidaridad gaat naar boeren en arbeiders?

    Van elke gedoneerde euro gaat 96,6 eurocent direct naar onze projecten. 2,5 eurocent gaat naar het genereren van meer inkomsten en met de resterende 0,90 eurocent betalen we bijvoorbeeld ons kantoor en onze medewerkers.

  • G. Wie wijs ik aan als mijn executeur?

    In goed overleg kunt u een familielid of goede vriend(in) aanwijzen als uw executeur. Bedenk daarbij ook wie uw executeur zal zijn indien uw eerste keus op dat moment niet meer in leven is, of het executeurschap niet aanvaardt. Ook kunt u een notaris aanwijzen als uw executeur, of een goed doel. Bijna alle goede doelen schakelen hiervoor een professioneel bureau in, omdat het afwikkelen van een nalatenschap veel expertise en tijd vergt. Zo ook Solidaridad.

  • H. Kan ik Solidaridad aanwijzen als executeur?

    Dit doen wij alleen in uitzonderlijke gevallen. Wij werken daarbij altijd samen met professionele bureaus zoals Bureau Nalatenschappen en Centrum Nalatenschappen om te zorgen dat de afwikkeling van uw nalatenschap snel, vakkundig en effectief geregeld wordt. Neem hiervoor altijd contact op met onze adviseur Carolien.

  • I. Kan ik mijn nalatenschap aan een specifiek thema bestemmen?

    Ja, dat kan. Als u dat wenst, neem dan altijd contact met ons op voordat u uw testament gaat opmaken. Dan weet de notaris hoe dit op een correcte manier te formuleren in uw testament en weet u zeker dat uw gift goed besteed wordt.

    Bij Solidaridad kunt u kiezen uit 3 thema’s: 

    • Duurzaamheid
    • Gelijke kansen
    • Klimaatarmoede

    In overleg kijken we ook graag naar andere wensen, bijvoorbeeld als u wilt dat uw gift wordt besteed in een specifieke regio of land.

  • J. Hoe raak ik meer betrokken bij het werk van Solidaridad?

    Veel mensen kiezen ervoor om ook te geven bij leven, om te ervaren hoe wij giften besteden. Zo is het mogelijk om naar onze jaarlijkse donateursdag te komen. Of u kunt helpen met onze campagnes door petities te ondertekenen en te delen. Neem gerust contact op met Carolien, onze adviseur bijzondere giften, om de mogelijkheden te bespreken.

  • K. Hoe kan ik geven bij leven?

    U kunt ervoor kiezen om een vast bedrag per jaar aan Solidaridad te schenken via bijvoorbeeld een periodieke schenkingsovereenkomst. Op die manier kunt u uw gehele gift aftrekken van uw inkomsten bij de belastingdienst. Door te geven bij leven, leert u ons beter kennen en ontdekt u hoe we wat we met uw gift bereiken. Hier leest u alles over geven bij leven.

  • L. Hoe gaan jullie om met nalatenschappen?

    We vinden het belangrijk discreet om te gaan met nalatenschappen. Daarom hebben wij richtlijnen opgesteld over hoe we omgaan met (potentiële) erflaters. Het uitgangspunt van de richtlijnen is het respecteren van het onaantastbare recht van de potentiële erflater om zelf tot een beslissing te komen. Uiteraard houden wij ons aan de AVG wetgeving (Algemene Verordening Gegevensbescherming), vastgesteld door de Europese Unie.

  • M. Welke impact maakt Solidaridad?

    Sinds onze oprichting in 1969 hebben we – mede dankzij giften van donateurs – geweldige dingen bereikt.  In 2023 alleen al hielpen we 643.000 kleine boeren wereldwijd aan een beter inkomen. En Nederland heeft inmiddels al meer dan 2.3 miljard Fairtrade bananen gegeten. De impact voor de makers daarvan is enorm.

    Door een groeiende wereldbevolking staan prijzen onder druk, met enorme schade voor mens, milieu en klimaat tot gevolg. Ondertussen verdienen veel boerenfamilies, arbeiders en mijnwerkers te weinig om van te leven. Gelukkig weten wij uit onze projecten in het verleden dat economische en duurzame groei hand in hand kunnen gaan. Daarom is ons werk urgenter dan ooit. Met uw gift uit uw nalatenschap kunnen we die uitdagingen ook in de toekomst aangaan.

  • N. Wat voor projecten worden gefinancierd met giften uit nalatenschappen?

    We werken aan verschillende projecten die stuk voor stuk bijdragen aan een solidaire wereld. Sommige projecten richten zich op een specifieke productieketen, zoals cacao, textiel of koffie. Maar we focussen ook op thema’s als duurzaamheid, gelijke kansen en klimaatarmoede. Lees hier meer over onze projecten.

  • O. Ik wil meer weten over nalaten. Wie kan ik bereiken?

    Carolien van Eeghen is onze adviseur bijzondere giften. U kunt altijd contact opnemen met haar als u vragen heeft of wilt overleggen. Ook als u Solidaridad al heeft opgenomen in uw testament. U kunt haar op werkdagen (behalve woensdag) bereiken via 06 – 2724 8540 of carolien.vaneeghen@solidaridad.nl.