Wat maakt chocola (on)eerlijk?

Het belangrijkste bestanddeel van chocola, cacao, wordt geproduceerd door miljoenen boeren over de hele wereld. Een groot deel van hen leeft in armoede: gemiddeld verdienen ze minder dan 2 dollar per dag. Ondertussen gaan spelers aan het einde van de cacaoketen – chocolademerken en supermarkten – er met de winst vandoor. Oneerlijk, vinden wij. Dus hopen we met onze petitie voor eerlijke chocola in de supermarkt (die al door 16.000 mensen ondertekend is!) verandering in gang zetten.

Gelukkig zijn er een paar merken die het anders doen. Merken die cacaoboeren in staat stellen om een leefbaar inkomen te verdienen. Dat betekent dat boeren, nadat alle productiekosten gedekt zijn, genoeg inkomen overhouden om een fatsoenlijk bestaan te hebben met hun gezin. Dus: genoeg om te eten, een dak boven je hoofd te hebben, kleding te kopen, kinderen naar school te sturen, medische zorg te krijgen, wat extra voor noodsituaties en om te kunnen sparen. 

Van deze paaschocolade weet je zeker dat de cacaoboer er een leefbaar inkomen voor heeft kunnen verdienen. Weg met die bittere nasmaak!

1. Tony’s Chocolonely

Met behulp van 5 samenwerkingsprincipes neemt Tony’s Chocolonely verantwoordelijkheid voor de cacaoketen en gaan ze uitbuiting en armoede tegen. Een leefbaar inkomen voor cacaoboeren mogelijk maken is daar onderdeel van.

Speciaal voor Pasen heeft Tony’s een breed assortiment.

Afbeelding: Tony’s Chocolonely

2. Chocolatemakers

Dit Nederlandse merk koopt hun cacao direct van boeren in landen als Peru en de Dominicaanse Republiek, waar ze zorgen voor eerlijke lonen en duurzame landbouwmethoden. De cacao wordt per zeilschip naar Nederland gebracht om hun ecologische voetafdruk te verminderen.

De paaschocolade van Chocolatemakers is verkrijgbaar via hun website.

Afbeelding: Chocolatemakers

Twijfel je welke chocolade in de supermarkt eerlijk is? Zoek dan naar het gele ‘Tony’s Open Chain’-label. Sinds 2021 kunnen chocolademakers zich via dit label aansluiten bij de 5 samenwerkingsprincipes van Tony’s Chocolonely.

3. HEMA

In 2023 sloot HEMA zich aan bij Tony’s Open Chain, met als doel om een bijdrage te leveren aan een cacaoketen waarin boeren een leefbaar inkomen kunnen verdienen.

Naar eigen zeggen kochten ze in 2024 via deze weg 510.000 kilogram aan cacaobonen in en ontvingen alle aangesloten boeren in oogstseizoen 2022/2023 een leefbaar inkomen. Daar applaudisseren we voor! Dit jaar is de cacao in al hun paaseitjes volgens het Open Chain-principe ingekocht.

Afbeelding: HEMA

4. Albert Heijn Delicata

Ook de paaschocolade van Albert Heijn’s Delicata-assortiment draagt het Open Chain-keurmerk. Dus door voor deze paaseitjes te kiezen, draag je bij aan een transparantere en eerlijkere cacao-keten. Egg-cellent!

Afbeelding: Albert Heijn

Voor 93% van de chocoladeproducten in de supermarkt kunnen cacaoboeren nog géén leefbaar inkomen ontvangen. Daarom roepen we supermarkten op om ervoor te zorgen dat alle chocoladeproducten in hun schappen eind 2025 eerlijk zijn. Doe je mee? Teken nu de petitie:

Teken de petitie voor eerlijke chocolade in de supermarkt