Autoritaire leiders zetten de toon
We maken ons grote zorgen over de ontwikkelingen in de internationale politiek. Autoritaire leiders zetten steeds vaker de toon, met aanvallen op andere landen, de rechtsstaat, democratie, wetenschap en vrije media, en ondermijnen de fundamenten van internationale samenwerking en solidariteit.
Trumps invloed reikt ver: zijn bondgenoot Elon Musk, de rijkste man ter wereld, noemt empathie een probleem van onze samenleving en legt vervolgens USAID — de grootste hulporganisatie ter wereld — stil. Hierdoor worden duizenden internationale hulpprogramma’s abrupt stopgezet, komen kwetsbare groepen direct in levensgevaar en verliezen talloze mensen hun baan en toekomstperspectief.
Tegelijkertijd wordt klimaatverandering openlijk ontkend, terwijl de winning van olie en gas wordt opgevoerd, met desastreuze gevolgen voor onze planeet en toekomstige generaties. Ook zien we een verontrustende toename van uitsluiting, stigmatisering en discriminatie van steeds meer groepen mensen.
In deze zelfzuchtige wereld komt ontwikkelingssamenwerking steeds verder onder druk te staan. Juist op het moment dat solidariteit en internationale samenwerking harder dan ooit nodig zijn.
Solidaridad is medeafhankelijk van overheidssteun
Voor de financiering van ons werk zijn we medeafhankelijk van steun van de Nederlandse, Amerikaanse en Europese overheden. In Latijns-Amerika en de VS is een groot meerjarig programma van Solidaridad stilgelegd omdat de financiering door USAID van de ene op de andere dag ophield. En ook de bezuinigingen op het Nederlandse ontwikkelingsbudget en de nadruk op het Nederlandse belang bij hulp, hebben gevolgen voor wat wij in de komende jaren wereldwijd kunnen betekenen voor boeren en arbeiders.
De Europese Commissie wil cruciale wetgeving afbreken
En we zien meer verontrustende ontwikkelingen die ons werk in gevaar brengen. De Europese Commissie heeft nieuwe voorstellen gedaan om de Europese wet voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (CSDDD) te wijzigen.
Als deze Omnibus-voorstellen worden aangenomen, wordt de wet volledig uitgekleed. Wat dan rest is nog meer bureaucratie zonder impact: bedrijven mogen zelf bepalen of ze iets doen tegen uitbuiting, milieuvervuiling en natuurvernietiging in hun internationale toeleveringsketens, terwijl de rechten van boeren en arbeiders die ons van voedsel en kleding voorzien buiten de wetgeving worden gehouden.

Solidariteit is noodzaak
“Solidariteit is geen luxe maar noodzaak in een wereld waarin we zo sterk met elkaar zijn verbonden,“ zegt onze directeur Heske Verburg. “Grote problemen zoals klimaatverandering en voedselzekerheid kunnen we alleen samen aanpakken. Als Europa mensen en natuur blijft misbruiken, zal dat uiteindelijk ten koste gaan van internationale samenwerking en stabiliteit. Daar krijgt iedereen last van, en Nederland zeker, want onze economie leunt sterk op goede internationale betrekkingen.”
“Solidariteit is geen luxe maar noodzaak in een wereld waarin we zo sterk met elkaar zijn verbonden.”
We zoeken onverminderd steun bij overheden, bedrijven en burgers om de tegenwind het hoofd te bieden. En gelukkig niet zonder resultaat:
- De Nationale Postcode Loterij heeft een nieuw programma in Latijns-Amerika goedgekeurd en haar structurele bijdrage aan ons werk verhoogd.
- Er zijn steeds meer grote bedrijven die een wettelijk kader voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen en de CSDDD steunen.
- Maatschappelijke organisaties komen in actie om het belang van internationale solidariteit zichtbaar te maken.
Wat kan ik doen?
In een tijd van onzekerheid, crises en toenemende verdeeldheid verlangen we allemaal naar verbinding, naar samen iets goeds doen. Juist nu is het moment om te laten zien dat we elkaar niet loslaten.
Het zou ons daarom enorm helpen als wij maandelijks een donatie van je mogen ontvangen.
Met een maandelijkse donatie aan Solidaridad — klein of groot — steun je niet alleen boeren en arbeiders die keihard werken aan een betere toekomst, maar laat je ook zien dat je gelooft in solidariteit, rechtvaardigheid en samenwerking.
Mondiale uitdagingen vragen om gezamenlijke actie: alle beetjes helpen, maar hoe vaker je geeft, hoe meer verschil we samen kunnen maken.
Dankzij jouw steun kunnen we blijven investeren in de veerkracht van boeren en arbeiders aan het begin van de keten. Zodat zij sterker uit deze moeilijke tijden komen, en we samen bouwen aan een eerlijke en duurzame wereld. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de generaties die na ons komen.
