De Bourbon de Parme (40), zoon van prinses Irene en sinds 2011 als diplomaat de ‘speciaal gezant natuurlijke hulpbronnen’ van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt: "Het gecertificeerde goud is gedolven in een ‘slaafvrije’ mijn in Peru, waar de mijnwerkers goud delven onder veilige werkomstandigheden en voor een schappelijk loon."
Tracebare trouwringen
Prins Jaime wilde trouwringen waarvan de productieketen van het goud helemaal traceerbaar is, de goudmijn conflictvrij is, fairtrade, en ook de keten van de diamanten en de steen voor de trouwring traceerbaar is. Uiteindelijk stuitte hij op de Antwerpse juwelenontwerper Michael Röell, die de uitdaging aan wilde gaan. Ook las hij over het ‘Goed Goud’-programma van Solidaridad.
Romantiek gaf de doorslag
Op de vraag of het misschien niet nóg duurzamer geweest zou zijn om helemaal geen gouden ringen te kopen, antwoorde de prins; ‘Dat is inderdaad nog duurzamer. Maar de romantiek gaf uiteindelijk de doorslag. Bovendien heb ik door dit goud te kopen wel het gevoel dat ik mensen aan het werk heb gezet en hun inkomsten heb bezorgd. En met een gouden sieraad doe je in principe je hele leven. Ik hoop dat ik een heel lang leven zal leiden en niet heel veel trouwringen zal hoeven kopen.’