Impact op verduurzaming sojamarkt
Nederland is – na China – de tweede grootste importeur van soja ter wereld en loopt voorop in de import van duurzaam geproduceerde soja. China importeerde in 2016 86 miljoen ton soja. (Meer dan 10 keer zoveel als de Nederlandse import van 8 miljoen ton.) De deelnemers van de Chinese delegatie werken bij bedrijven die samen ongeveer 30 miljoen ton soja per jaar importeren. Als deze Chinese bedrijven kiezen voor duurzame soja, heeft dit een enorme impact op de wereldwijde sojamarkt.
Positief teken: duurzaamheid prioriteit
De delegatie werd verwelkomd op het Solidaridad-kantoor in Utrecht door Nico Roozen, algemeen directeur van Solidaridad: “China speelt wereldwijd een kritieke rol in de bevordering van duurzame productieketens. Dat de Chinese sojadelegatie hier in Nederland komt, is een positief teken dat China van duurzaamheid prioriteit maakt.”
Discussies en belangrijke ontmoetingen
De deelnemers zagen in de 4 dagen van hun bezoek hoe de Nederlandse regering, industrie en financiële sector samenwerken aan de duurzame ontwikkeling van soja. Zo had de delegatie verschillende diepte-interviews met stakeholders uit de Nederlandse sojasector, zoals de ketenorganisatie voor oliën en vetten (MVO), Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Eetbare Oliën en Vetten (VERNOF), Rabobank en bedrijven zoals CEFETRA, Amaggi Group, Unilever en AHOLD Delhaize. Ook ontmoette de delegatie vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken, die het belang benadrukten van publiek-private partnerschappen om duurzame productie en handel wereldwijd te promoten.
“We moeten duurzaamheid in productieketen implementeren”
Shengjun Yang, General Manager van de Jiusan Group vertelde dat duurzaamheid in China een breed concept is: “We moeten duurzaamheid in onze productieketen standaardiseren en implementeren. We zagen hoe de Nederlandse regering, maatschappelijke organisaties, bedrijven en financiers op dit gebied al heel intensief samenwerken.” Aan het eind van het bezoek gaf de delegatie aan dat het een Chinese richtlijn voor duurzame inkoop gaat opstellen. En dat het de discussie met belangrijke Europese en Zuid-Amerikaanse spelers in de sector voortzet, om te komen tot een wereldwijde consensus over duurzame handel en productie.”
Bezoek onderdeel van China-Zuid-Amerika Duurzaam Soja Handelsplatform
Het bezoek was de eerste ontmoeting tussen vertegenwoordigers uit de Chinese en Nederlandse sojaindustrie. Solidaridad organiseerde dit bezoek in het kader van het China-Zuid-Amerika Duurzaam Soja Handelsplatform. Dit platform werd in 2015 in Beijing opgericht door Paulson Institute, Solidaridad, the Nature Conservancy en het Wereld Natuur Fonds.