1. 70.000 klimaathelden in Oeganda
In ons programma ‘Van klimaatslachtoffers naar klimaathelden’ combineren we armoedebestrijding met de strijd tegen klimaatverandering. In Oeganda, Kenia, Colombia en Nicaragua ondersteunen we kleinschalige boeren bij het invoeren van boslandbouw, waarmee hun inkomen met wel 20-60% vergroot kan worden.
In totaal zijn al 70.000 boeren geregistreerd op Acorn, een digitaal platform waarop hun opgeslagen CO2 als carbon credits wordt verkocht aan bedrijven. Bekijk hier de resultaten tot nu toe.
2. Klimmen tegen Klimaatarmoede
Twaalf uur lang klimmen om geld op te halen voor kleine koffie-, thee-, cacao- en katoenboeren die voor extreme klimaatuitdagingen staan: zo’n 120 klimmers deden het afgelopen in de hallen van Mountain Network Nieuwegein en Arnhem.
Er werd meer dan 55.000 euro aan donaties opgehaald – een verdubbeling van het resultaat van 2023. Hiermee helpen we boeren wereldwijd bij het implementeren van klimaatslimme landbouw. Benieuwd naar de sfeer? Bekijk hier de aftermovie!
3. Theetelers in India verenigen
In India verkopen veel kleinschalige theetelers hun oogst aan tussenpersonen, waardoor ze er een lage prijs voor terugkrijgen. Met steun van Solidaridad verenigen de theetelers zich met elkaar. Samen werken ze aan hun vaardigheden om hun positie in de productieketen te verbeteren en te onderhandelen over betere prijzen en voorwaarden.
4. Op bezoek in West-Afrika
Heske Verburg, directeur van Solidaridad Europa, ging op bezoek bij onze collega’s in West-Afrika met nieuwe Algemeen Directeur Andre de Freitas. Hij vervult een sleutelrol bij het sturen van de strategische richting van het hele Solidaridad Network.
5. Betere positie voor vrouwelijke mijnwerkers
Meer dan 400 vrouwelijke mijnwerkers in Peru hebben zich verenigd in het National Network of Women in Artisanal and Small-Scale Mining. Het netwerk zorgt ervoor dat ze worden opgenomen in trainingsprogramma’s, openbare raadplegingen en, het allerbelangrijkste: dat ze wettelijk worden erkend.
6. Campagne voor eerlijke chocola
93% van de chocoladeproducten die je in de supermarkt koopt, is oneerlijk. Dit betekent dat de cacaoboer aan het begin van de keten niet genoeg verdient aan jouw chocoladecroissantje of pak hagelslag om van te leven.
Daarom eisten wij in 2024 dat eind 2025 alle chocoladeproducten in de supermarkt gemaakt zijn van eerlijke chocolade. Inmiddels hebben al meer dan 15.000 mensen de petitie ondertekend!
7. Een akkoord op de anti-wegkijkwet
De onderhandelingen over een Europese wet voor eerlijke productieketens (de CSDDD of anti-wegkijkwet) zijn in april besloten met een akkoord. De wet verplicht grote en later ook kleinere bedrijven om onderzoek te doen naar potentiële negatieve impact van hun waardeketen op mens en milieu.
Na 5 jaar onderhandelen, markeert dit een cruciale stap richting duurzame en eerlijke wereldhandel!
8. Oegandese koffieboeren gebruiken Trace
Koffiecoöperaties in Oeganda zijn begonnen met het gebruik van de app Trace: een tool die is ontwikkeld door Fairfood om transacties van boeren te stroomlijnen en de transparantie en traceerbaarheid in de productieketen te vergroten.
Bedrijven kunnen nu precies zien bij welke producenten hun ingekochte koffie vandaan komt en aantonen zij een leefbaar inkomen voor de koffie hebben ontvangen – een belangrijke stap in lijn met nieuwe regelgeving.
9. Donateursdag
Op de jaarlijkse donateursdag vertellen we over de impactvolle projecten die door steun van de donateurs van Solidaridad mogelijk worden gemaakt. Een bijzondere editie, want voor het eerst konden de aanwezigen een kijkje nemen op de plek waar we dagelijks werken aan een solidaire wereld: ons kantoor in Utrecht.
Heb je het gemist? Lees hier een uitgebreide terugblik!