Kunnen jullie iets over jezelf vertellen?
Jiske: Ik werk als programmamanager bij een project dat mensen uit de bijstand aan het werk helpt. In onze vrije tijd tennissen we nog steeds graag en ik zwem één keer in de week. Natuurlijk gaat er ook veel tijd naar onze dochter.
Ruben: Als organisatieadviseur werk ik voornamelijk met lagere overheden, zoals gemeenten en waterschappen, aan verschillende vraagstukken over milieu of buitenruimtes. We wonen nu 2,5 jaar in Leiden, maar hebben door corona maar één buurtbarbecue meegemaakt. Gelukkig hebben we de stad al heel goed leren kennen door alle wandelingen!
Wat was jullie drijfveer om te gaan doneren aan Solidaridad?
Ruben: We geven regelmatig aan collectes, maar wilden toch wat gestructureerder gaan doneren. Daarom hebben we besloten een deel van ons salaris opzij te zetten voor structurele donaties.
Jiske: Op een vergelijkingssite voor goede doelen kwamen wij jullie tegen. Wij vonden het belangrijk om een organisatie te kiezen die zich internationaal inzet en iets doet met ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast is het ook heel fijn dat je op zo’n website kan zien waar het geld ongeveer aan uitgegeven wordt, dat hebben wij ook echt meegewogen in onze keuze. Wij vinden hulpverlening het belangrijkste, dus daar moet de meeste aandacht voor zijn. Daar scoort Solidaridad goed op.
“Wij vinden hulpverlening het belangrijkste, daar moet de meeste aandacht voor zijn. Daar scoort Solidaridad goed op.”
– Jiske Kiers
Zijn er onderwerpen binnen Solidaridad waar jullie meer over zouden willen weten?
Ruben: Ik zou het interessant vinden om meer over de verschillende thema’s te leren in jullie nieuwsbrief. Over hoe een productieketen bijvoorbeeld werkt, waar de knelpunten zitten en wat jullie doen om het op te lossen. Zulke ketenanalyses en hoe je als NGO op zo’n pijnpunt kan inmasseren, daar zou ik graag meer over willen weten.
Jiske: Ruben heeft ontwikkelingseconomie gestudeerd en vindt dit leuk, maar ik denk dat het voor de gemiddelde donateur wat ver gaat hoor, haha.
Zijn jullie zelf ook veel met duurzaamheid bezig?
Jiske: Ik denk dat duurzaamheid in de brede zin bij ons beiden in het werk terugkomt. Daarnaast is het ook iets dat we aan onze dochter proberen mee te geven, door bijvoorbeeld zoveel mogelijk Fairtrade te kopen.
Ruben: Wij hebben ook wat geld bij de ASN in aandelenfondsen. Het is handig om een deel van je spaargeld te beleggen en ASN is een duurzame bank die alleen werkt met bedrijven, overheden en projecten die mens, dier en natuur respecteren. Daarnaast gaan we misschien ook wel weer verhuizen. Dit huis is zo oud dat de rek voor verduurzaming er inmiddels wel uit is.
Wat is jullie toekomstdroom?
Jiske: Sinds we een kind hebben, denk ik toch meer na over de volgende generatie. Wij kunnen nog wel even op deze wereld blijven wonen, maar met elke volgende generatie wordt die kans natuurlijk kleiner. Voor onze dochter hoop ik dat we de klimaatverandering kunnen beheersen. Ik heb een positief toekomstbeeld, omdat ik denk dat verschillende technologieën zo snel gaan ontwikkelen dat die ons gaan helpen, zowel op het gebied van klimaat als sociale kloven. Uiteraard wil ik gelijke kansen voor iedereen. Dat is ontzettend belangrijk voor een leefbare en fijne wereld.
Ruben: Ik denk dat nieuwe technologieën ook voor meer transparantie kunnen zorgen in de productieketens, waardoor er eerlijkere prijzen gerealiseerd kunnen worden. Betrouwbare informatie is de basis om externaliteiten, zoals milieuschade, in te prijzen. Op deze manier kunnen we een rechtvaardiger speelveld creëren. Ik vind het belangrijk dat mensen eerlijk beloond worden voor hun werk.
“Ik heb een positief toekomstbeeld, omdat ik denk dat technologieën zo snel gaan ontwikkelen dat die ons gaan helpen.”
– Jiske Kiers
Technologie voor een duurzamere wereld
Ons project in Bangladesh is een voorbeeld van hoe wij technologie inzetten om de wereld een stukje eerlijker te maken. Wij werken samen met vrouwen in de melkveehouderij, zodat zij een eerlijke prijs krijgen voor hun product. Mede dankzij donateursgelden kon er een digitale app ontwikkeld worden, waarmee deze vrouwen zeggenschap krijgen over hun productie en verkoop. Wil jij meer weten over hoe wij technologie inzetten om de wereld nóg duurzamer te maken? Lees dan nu verder!