Minder ontbossing en kunstmest

“Ontbossing en het gebruik van kunstmest zijn grote oorzaken van CO2-uitstoot bij koffieteelt in Latijns-Amerika”, vertelt Andrea Olivar, Strategy Director van Solidaridad in Zuid-Amerika. “Als boeren niet meer genoeg kunnen produceren op hun land, zijn zij vaak gedwongen om uit te breiden naar nieuwe gebieden. En daarvoor is het kappen van bomen noodzakelijk. Daarom traint Solidaridad boeren in duurzame landbouwmethoden, waarmee zij het aantal koffieplanten per hectare kunnen verhogen. Zo kunnen zij meer koffie verbouwen op hun land en hoeven ze geen nieuw bos te kappen.” 

Deze hogere opbrengsten zorgen voor meer winst, waardoor boeren geld hebben om meer duurzame veranderingen op hun boerderijen door te voeren. Andrea: “Denk aan boslandbouw en schaduwteelt, duurzame methoden waarbij minder kunstmest nodig is. Ook dragen ze bij aan meer biodiversiteit, wat zorgt voor behoud van natuurlijke voedingsstoffen in de bodem en minder plantenziektes.”

 

“Solidaridad traint koffieboeren om duurzaam te produceren. Zo kunnen zij meer koffie verbouwen op hun land en hoeven ze geen nieuw bos te kappen.” 

– Andrea Olivar, Strategy Director en koffiespecialist van Solidaridad in Zuid-Amerika

Succes door bewustwording

Volgens Andrea is het succes van de projecten vooral te danken aan het grote aantal deelnemende boeren. “We kunnen makkelijk tienduizenden boeren bereiken, maar het houdt op als zij niks doen met de kennis uit onze trainingen. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat de boeren de klimaatvriendelijke methoden echt toepassen.”

Solidaridad heeft door de jaren heen steeds meer belangstelling en steun gekregen vanuit de koffie-industrie. Zo werken we al 8 jaar samen met RGC Coffee in Colombia. “Klimaatverandering is een complexe kwestie voor boeren die in afgelegen gemeenschappen wonen”, vertelt Angela Pelaez, directeur duurzaamheid bij RGC Coffee. “Als zij het belang en de voordelen van klimaatvriendelijke methoden niet begrijpen, gebruiken zij ze minder snel. Binnen onze projecten hebben we daarom gewerkt aan bewustwording. Hierdoor zijn veel boeren bereid de duurzame methoden toe te passen op hun land.”

“Klimaatverandering is een complexe kwestie voor boeren die in afgelegen gemeenschappen wonen. Binnen onze projecten hebben we daarom gewerkt aan bewustwording. Hierdoor zijn veel boeren bereid de duurzame methoden toe te passen.”

– Angela Pelaez, directeur duurzaamheid bij RGC Coffee

Een hogere prijs

Een ander koffiebedrijf waarmee we samenwerken in Latijns-Amerika is Olam Food Ingredients (ofi), dat een belangrijke rol speelde bij de introductie van onze projecten in Peru. “Als je wilt dat koffieboeren klimaatvriendelijk werken, verdienen ze ook een hogere prijs voor hun koffie”, aldus Jeremy Dufour, Global Sustainability Projects Manager bij ofi. “Je kunt boeren die in armoede leven niet vragen te investeren in nieuwe methoden zonder hen hiervoor direct te belonen. Ze moeten zien dat de waarde van hun koffie wordt erkend.”

Op wereldwijde schaal

Na het succes van de klimaatvriendelijke landbouwprojecten is het volgens Jeremy belangrijk dat de wereldwijde koffie-industrie samenwerkt om deze manier van werken wereldwijd te verspreiden. “Veel klimaatvriendelijke methoden zijn al lang bekend bij de industrie. De projecten die we met Solidaridad uitvoeren laten zien dat ze ook echt werken. En wat ervoor nodig is om van klimaatvriendelijke koffieteelt een succes te maken.”

“Je kunt boeren die in armoede leven niet vragen te investeren in nieuwe methoden zonder hen hiervoor direct te belonen. Ze moeten zien dat de waarde van hun koffie wordt erkend.”

– Jeremy Dufour, duurzaamheidsmanager bij Olam Food Ingredients (ofi)
Een voorbeeld van boslandbouw op een koffieplantage. Door bomen tussen de koffieplanten te plaatsen is de koffie beter beschermd tegen de zon en is er meer biodiversiteit, wat weer goed is voor de voedingsstoffen in de bodem.

Tips voor een duurzaam kopje koffie

Wat de koffieboeren kunnen doen voor klimaatvriendelijke koffie is voor jou nu hopelijk duidelijk. Maar wat kan jij vanuit Nederland eigenlijk doen voor een duurzaam kopje koffie?