Steun kleinschalige theeboeren
De theeproductie in Indonesië daalt enorm. Door klimaatverandering en concurrerende gewassen is de hoeveelheid geproduceerde thee de afgelopen 20 jaar afgenomen van 162.587 ton naar 137.837 ton. Om thee te kunnen blijven produceren, wordt de rol van kleinschalige theeboeren steeds belangrijker.
Maar wat als je last hebt van klimaatverandering en te lage prijzen? Of te weinig inkomsten hebt om de plantage te onderhouden én je kinderen een opleiding te geven?
Helpt u mee?
Met de steun van uw gemeenschap kunnen wij theeboeren helpen zich aan te sluiten bij een collectief. Met het theemerk Teh nDeso, kunnen zij hun eigen thee produceren en direct verkopen op lokale markten en in winkels in grote steden als Bandung, Solo en Yogyakarta. Hierdoor stijgt hun inkomen en komen ze op eigen kracht uit de armoede. Meld uw gemeenschap aan voor deze actie via onderstaand formulier of doe direct een donatie via de knop onderaan deze pagina.
Aanmelden en gratis materialen aanvragen
Druk op kleine theeboeren neemt toe
Indonesië is een van de belangrijkste producenten van thee. Maar door klimaatverandering en concurrerende gewassen daalt de theeproductie in Indonesië enorm. In 20 jaar is de theeproductie afgenomen van 162.587 ton in 2000 tot 137.837 ton in 2022. Daardoor worden kleine theeboeren steeds belangrijker: 49,3% van de theeplantages wordt inmiddels verbouwd door deze kleine boeren.
Helaas zijn ook zij kwetsbaar voor klimaatverandering. Bovendien zorgt de lange toeleveringsketen ervoor dat ze geen eerlijke prijs krijgen. Hierdoor zijn er weinig mogelijkheden om te verduurzamen en zorgen de lage inkomens ervoor dat boeren hun plantage maar moeilijk kunnen onderhouden.
Thee uit eigen dorp
Om deze kleine theeboeren te steunen heeft Solidaridad samen met Business Watch Indonesia (BWI) een collectief opgericht. Met dit initiatief geeft Solidaridad kleinschalige theeboeren de kans om gezamenlijk eigen thee te produceren én te verkopen onder het merk Teh nDeso (deso betekent “dorp” in de lokale taal). Het heft in eigen hand nemen dus!
Susi (links op de foto) is hoofd van twee boerengroepen in het district Banjarnegara: “Teh nDeso geeft vrouwen zoals wij de mogelijkheid om producten te verkopen in restaurants, winkels en eetstalletjes.”
Het succes van Teh nDeso
De thee van Teh nDeso wordt door de boeren direct verkocht op de markt en in lokale winkels. Dit heeft de vraag naar de thee aanzienlijk laten toenemen. Inmiddels zijn er zo’n 900 vrouwelijke theeboeren die hun producten op deze manier verkopen in grote steden als Bandung, Solo en Yogyakarta. Daarnaast hebben alle producten QR-codes met informatie over de oorsprong van de thee, de theeboeren, de teeltpraktijken en de milieuvoordelen van het ondersteunen van lokale theeboeren. Zo weten mensen precies waar deze thee vandaan komt. En dat werkt. Het gemiddelde inkomen is gestegen met 15 tot 25% en de verkoop is gestegen van 5-10 ton naar meer dan 150 ton per jaar!
Watini, een theeboer uit het dorp Bedana in Midden-Java. Ze gebruikt haar maandelijkse inkomsten voor haar gezin en om leningen terug te betalen.“Ik word niet langer gezien als een simpele landarbeider. Door me aan te sluiten bij het Teh nDeso-initiatief, kan ik nu een goede opleiding voor mijn kinderen betalen en garanderen.”
Helpt uw gemeenschap mee?
Met dit project van Solidaridad krijgen kleinschalige theeboeren in Indonesië de kans om hun eigen theemerk, Teh nDeso, te produceren en verkopen. Zo komen zij op eigen kracht uit de armoede. Samen solidair zijn voor kleinschalige theeboeren in Indonesië die het heft in eigen hand nemen, dat is winst voor ons allemaal!
Uw steun is hard nodig
Uw steun voor deze actie van Solidaridad is hard nodig. Wilt u direct doneren? Dat kan. Samen solidair in de strijd tegen armoede is winst voor ons allemaal!
Neem gerust contact op
Resultaten 2023
Herinnert u zich nog de actie van Solidaridad vorig jaar? Toen kwamen we in actie voor voedselzekerheid in Sierra Leone. Met dit project van Solidaridad krijgen moeders met jonge kinderen de kans om ondervoeding terug te dringen. Door meer groente te verbouwen, met een hoger inkomen en middelen, komen zij stap voor stap uit de armoede.
De opbrengst van de actie was €48.500. Een fantastisch bedrag! Dit wordt gebruikt voor trainingen en betere zaden. Hoe beter hun oogst, hoe meer inkomen en eten voor hun kinderen.