Traditionele regels
De traditionele regels van de Oyen-Okpon gemeenschap maakten het onmogelijk voor Alice Agwu om de twee hectare oliepalmplantage te erven van haar overleden echtgenoot. En dat terwijl ze nu al vijftien jaar weduwe. Daardoor was ze afhankelijk van de liefdadigheid van de mannelijke familieleden. “Het was een uitdaging voor mijn zes kinderen en mij,” vertelt ze. “Ik heb jarenlang gewerkt op deze boerderij. Helaas mocht ik na zijn dood dus zelf geen vruchten oogsten.”
Een cruciale rol
Dr. Samuel Ogallah van Solidaridad West-Afrika legt uit dat vrouwen een cruciale bijdrage leveren aan de landbouwsector en de economie van Nigeria. “Daarom staan vrouwen centraal in onze programma’s.” Samen met gemeenschappen zoals de Oyen-Okpon organiseerden we trainingen voor vrouwen zodat de opbrengst van het land groeide. Daarnaast spraken we met de ouderen van de gemeenschap. Zij leerden dat land-eigenaarschap voor vrouwen een positieve impact op de gemeenschap heeft.
Vernieuwen van traditie
En dat wierp zijn vruchten af. De Raad van Hoofden van de Oyen-Okpon gemeenschap, het traditionele toezicht, verklaarde dat vrouwen vanaf nu landbouwgrond mogen bezitten. “Het programma heeft ons idee over land-eigenaarschap voor vrouwen veranderd,” vertelt Sunday Obem, hoofd van de Oyen-Okpon gemeenschap. “We zijn blij dat we meer vrouwen kunnen aanmoedigen om betrokken te zijn.”
Tot dusver hebben ongeveer 35 weduwen meer dan 50 hectare oliepalmvelden van hun overleden echtgenoten teruggekregen. Ook Alice bezit nu weer de boerderij. Met de kennis die zij opdeed in de trainingen is ze erg blij. “Ik ben nu zeker van een goede oogst en een goed inkomen, ” vertelt ze.
Palmolie
In ons palmolieproject in Nigeria trainen we meer dan 5.000 kleinschalige boeren in milieuvriendelijke landbouwtechnieken. Zo’n 3.000 boeren hebben hun opbrengst hierdoor al flink zien groeien. Zij verdienen nu meer en kunnen zich ontworstelen aan armoede. Wil je meer weten?