Cijfers van 2020

900.000

boeren en arbeiders getraind

2 miljoen

hectare land verduurzaamd

298

fabrieken werken duurzamer

Nieuwe strategie 2021-2025

In een gemiddelde supermarkt wemelt het tegenwoordig van de duurzaamheidsclaims. Maar als je al die beweringen goed onderzoekt, blijken ze vaak niet zo geloofwaardig. Wij gaan met onze nieuwe strategie terug naar de essentie van een duurzame economie. Een economie die werkt voor iedereen.

© Solidaridad / Inti Ocón / Raices Colectivo. Hero stories. Nicaragua. Dairy. Isidro

Mentor voor boeren tijdens de pandemie

Gustiadi Kila (links) is een van de ‘Village Community Mobilisers’ in Berau District in Indonesië. De pandemie maakte zijn werk afgelopen jaar lastig. Zeker ook omdat de besmettingsgraad in Berau voor een periode heel erg hoog was. “Maar ik ben wel dankbaar dat ik nog kan werken,” vertelt hij. “Veel mensen verloren hun baan en leven nu in armoede.”

Gustiadi Kila neemt veel voorzorgsmaatregelen als hij samenwerkt met de boeren. Met dit apparaat meet hij de temperatuur van de deelnemers. Zo kan er veilig worden samengewerkt.

Landrechten voor vrouwen

In Nigeria werkt bijna 80 procent van de boeren op familiegrond. Volgens de traditie kunnen vrouwen deze gronden niet erven. Solidaridad streeft in al haar programma’s naar inclusiviteit en gendergelijkheid.

Zo ook binnen het palmolie programma in Nigeria. We gingen in gesprek met lokale leiders en vrouwen in de palmolie-gemeenschappen.

Alice Agwu kreeg het land van haar overleden echtgenoot terug.

Resultaten na vijf jaar Golden Line

In april 2020 vroegen we je aandacht voor de situatie van vrouwen in de kleinschalige goudmijnbouw.  Het Golden Line-programma was gericht op het verbeteren van de positie van vrouwen in de goudmijnbouw in Ghana en Tanzania. Golden Line liep in december 2020 ten einde. Een goed moment dus om terug te blikken en enkele resultaten te delen.

Studenten tijdens een Golden Line training, Ghana

Cacao Barometer

Eind 2020 publiceerden we samen met onze partners de nieuwe Cacao Barometer: Het tweejaarlijks overzicht dat laat zien hoe het met de duurzaamheid in de cacaosector gesteld is.

Wat blijkt? De productie van cacao is nog steeds verre van duurzaam. Bijna alle West-Afrikaanse cacaoboeren zijn arm, kinderarbeid is wijdverbreid en er verdwijnen veel bossen door cacaoteelt. Wat gaat er mis? En wat moet er gebeuren?

© Solidaridad/Inti Ocón/Raices Colectivo. Hero stories. Nicaragua. Cocoa. Esmeralda y Jason. PaSos

PlusPlus: Investeren met impact

Je hebt het vast voorbij zien komen. Of misschien ben je zelfs al investeerder? In 2020 lanceerden we samen met onze partners het crowdfundplatform PlusPlus. Bij PlusPlus leen je geld uit aan kleine ondernemers in de agrarische sector en voedselketen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De eerste tien maanden zitten erop en wat zijn we trots!

Kate’s cacao-onderneming in Ghana kon met een lening van 10.000 euro o.a. een extra vracht-bromfiets kopen en drie extra werknemers aannemen.

Solidaridad in tijden van corona

2020 was een uitdagend jaar. De wereldwijde uitbraak van het coronavirus raakte ons allemaal. Boeren en arbeiders aan het begin van productieketens werden vaak onevenredig hard getroffen. Gelukkig konden we snel reageren. Vaak konden we zelf zorgen voor extra ondersteuning. Zo gingen we op digitaal veldbezoek en deelden we berschermingsmiddelen uit.

Zeep, schoonmaakmiddelen en mondmaskers werden uitgedeeld in Sri Lanka

Boeren onvoldoende beloond voor duurzame katoen

Kledingmerken Adidas, H&M en C&A lopen voorop als het gaat om de inkoop van duurzaam katoen. Dat bleek uit de Cotton Ranking 2020, een internationale ranglijst over de inkoop van katoen. Solidaridad publiceerde de lijst samen met Pesticide Action Network UK en het Wereld Natuur Fonds. Met de lijst willen we bedrijven aansporen om meer duurzaam katoen in te kopen.

Driekwart van het duurzame katoen wordt nog steeds verkocht als normaal katoen. Veel boeren worden dan dus niet beloond voor hun inspanningen.

Op bezoek bij een donateur

We gaan op bezoek bij donateurs Bram, Ieke en hun zoontje Tibbe van een half jaar oud. Natuurlijk nemen we (h)eerlijke koffie mee van Café Del Mar. Waarom besloten zij donateur te worden van Solidaridad?

Ieke: “Het frustreert me dat het niet vanzelfsprekend is dat je een eerlijke prijs betaalt als je je dagelijkse boodschappen doet.”