Ontmoet vier deelnemende koffieboeren van dit bijzondere project: Alice Jeptoo, Leonard Langat, Gladys Chepwogen en Dennis Langat. Met trots verbouwen zij de koffie die wij in de supermarkt kopen. Een prachtig product, waar we in Europa elke dag van genieten. Waarom zij besloten de overstap naar biologische koffie maken?

  • Alice Jeptoo

    “Aan biologische koffieteelt verdien ik meer dan aan conventionele teelt” legt Alice Jeptoo uit. “En als wij eerlijke prijzen krijgen, dan kunnen wij koffie van hoge kwaliteit produceren in overeenstemming met biologische normen.”

  • Dennis Langat

     

    “Ik gebruik organische meststoffen en zet me in voor biologische koffieteelt. Ook voor het milieu. Ik moedig andere boeren aan om dat ook te doen.”

  • Gladys Chepwogen

    “Ik maak mijn eigen kunstmest, dat bespaart mij geld. De trainingen van Solidaridad helpen mij heel goed.”

  • Leonard Langat

    Leonard Langat, deelnemer koffieproject TRACE Kenya

    “De wens om mijn gezondheid en welzijn te beschermen, motiveert mij om biologische koffie te verbouwen.”

“Aan biologische koffieteelt verdien ik meer dan aan conventionele teelt” legt Alice Jeptoo uit. “En als wij eerlijke prijzen krijgen, dan kunnen wij koffie van hoge kwaliteit produceren in overeenstemming met biologische normen.”

 

“Ik gebruik organische meststoffen en zet me in voor biologische koffieteelt. Ook voor het milieu. Ik moedig andere boeren aan om dat ook te doen.”

“Ik maak mijn eigen kunstmest, dat bespaart mij geld. De trainingen van Solidaridad helpen mij heel goed.”

Leonard Langat, deelnemer koffieproject TRACE Kenya

“De wens om mijn gezondheid en welzijn te beschermen, motiveert mij om biologische koffie te verbouwen.”

Oneerlijke prijzen

Wereldwijd leven miljoenen koffieboeren nog steeds ver onder de armoedegrens, concludeerden we in de Koffiebarometer van 2021. In Kenia ontvangen zeker 700.000 koffieboeren nog steeds een veel te lage prijs voor hun koffie. De bedrijven die koffie inkopen maken winst, maar voor kleinschalige koffieboeren is het niet genoeg om met hun gezin van rond te komen. Door klimaatverandering stapelen de problemen zich verder op: oogsten die slinken, grond die verdroogt en uitgeput raakt.

Een training over het maken en gebruiken van compost voor boeren die de overstap naar biologische koffie willen maken. Kenia.

Overstap naar biologische teelt

Er is een oplossing: binnen dit project van Solidaridad kunnen boeren overstappen naar biologische koffieteelt. Daar hoort bij dat wordt gegarandeerd dat zij hun gecertificeerde koffie voor een betere prijs kunnen verkopen (dit is helaas niet altijd het geval, zo lees je in dit NRC-artikel).

Verder zorgt Solidaridad voor trainingen om de kneepjes van het biologische vak te leren. Bijvoorbeeld over het gebruik van organische meststoffen en het weglaten van ongezonde pesticiden. Dat is niet alleen beter voor het milieu en de gezondheid van de boer. Het betekent ook dat de boer minder kosten maakt en een betere prijs krijgt voor de koffie.

koffie

Help mee met een donatie

Je gift maakt verschil. Mogen de koffieboeren, die zich zo hard inzetten voor onze heerlijke koffie, op je steun rekenen? Doneer direct en maak de overstap naar biologische koffieteelt mogelijk.