Wat is de EUDR?

Het doel van de Europese Deforestation Regulation (EUDR) is om ontbossing tegen te gaan. Vanaf eind 2025 mogen er geen producten meer verkocht worden die zijn verbouwd op ontboste grond. Bedrijven moeten aantonen dat hun keten ontbossingsvrij is; anders mag het product niet op de markt komen.

De consequenties voor bedrijven die niet aan de EUDR voldoen zijn stevig. Boetes kunnen oplopen tot 4% van de jaarlijkse omzet. Om boetes te vermijden en nalevingskosten te verlagen, ‘reorganiseren’ bedrijven hun ketens. Bij deze herstructurering wordt vaak geen rekening gehouden met kleinschalige boeren, wat leidt tot uitsluiting van deze groep.

Hoe uitsluiting zorgt voor ontbossing

Kleinschalige boeren verdienen nu al vaak te weinig om van te leven met hun familie. De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme weersomstandigheden, verminderen hun oogst en inkomen verder. Om meer te verdienen, kunnen boeren bomen kappen. Dit is de enige manier om ruimte te maken voor nieuwe productievere plantages. Zo zijn armoede en ontbossing onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De EUDR maakt hier geen einde aan. Integendeel, het kan de situatie verergeren. Een Peruaanse boer die niet kan bewijzen dat hij ontbossingsvrij produceert, verliest zijn Europese klanten. Hij is gedwongen zijn koffie aan minder goed betalende klanten te verkopen. Dit verhoogt de armoede en het risico voor lokale bossen. Dit willen wij tegengaan.

Wat gaan we precies doen?

Met ons project zorgen we dat kleinschalige koffie- en cacaoboeren ontbossingsvrij kunnen produceren
en voldoen aan de vereisten van de EUDR, waardoor ze toegang blijven houden tot de Europese markt.
We doen dit op de volgende manieren:

  1. We stellen kleinschalige boeren in staat om bewijs van ontbossingsvrije productie te leveren door de tool ‘Farm2Forest Link’ te ontwikkelen. Een onderdeel van die tool zijn openbaar beschikbare ontbossingskaarten op basis van satellietbeelden. We maken deze tool zo toegankelijk en transparant mogelijk via een website en een smartphone app.
  2. We trainen de kennis en vaardigheden van boeren over de EUDR en ontbossingsvrije landbouwmethodes.
  3. We werken samen met boerencoöperaties en overheden in Honduras en Peru om de tool te erkennen en op te schalen.
  4. We werken met Europese koffiebedrijven om Farm2Forest Link te testen en gebruiken. Bij Europese beleidsmakers pleiten we voor het aanpakken van de onderliggende oorzaken van ontbossing door kleinschalige boeren.

Farm2Forest Link interpreteert landschappen op gedetailleerd niveau, zodat het ook voor boeren met weinig land bruikbaar is. Daarom trainen we het systeem om satellietbeelden te herkennen van gebieden zonder bos, primair bos, secundair bos en vegetatie die groeit in eerder gekapt bos (purma).

Voorbeeld van de satellietbeelden

Een groot deel van dit project wordt uitgevoerd door Solidaridad Latijns Amerika. Wij gaan werken in Peru en Honduras vanwege:

  • Het grote aantal boeren dat het risico loopt uitgesloten te worden.
  • Het ontbreken van nationale alternatieven voor EUDR-naleving.
  • De diversiteit aan landschappen en plantages, die waardevolle data opleveren om het systeem te trainen en op andere plekken te repliceren.
  • De aanwezigheid van technische GIS (Geografisch Informatie Systeem) specialisten van Solidaridad.
  • Ons uitgebreide netwerk van boerencoöperaties, bedrijven en overheden.

In Peru richten we ons op de Amazonegebieden, voornamelijk in de regio’s Amazonas en San Martín, de belangrijkste productieregio voor cacao. In Honduras concentreren we ons op het westen (Copán, Lempira en Ocotepeque) en het oosten (El Paraíso).

De EUDR biedt een belangrijke kans voor natuur, klimaat en mens door de vraag naar ontbossingsvrije productie te stimuleren. Daarom zijn wij ontzettend blij met dit project, waarbij we echte ondersteuning voor duurzame productie bieden die kleinschalige boeren vooruit helpt.

Naast de extra bijdrage voor dit mooie programma, ontvingen we ook nog onze (verhoogde) jaarlijkse bijdrage van 1,5 miljoen. Zonder de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij was dit niet mogelijk geweest! We zijn ontzettend dankbaar voor alle steun.