Vorige maand stelde de Europese Commissie voor om de invoering van de European Union Deforestation Regulation, de Europese ontbossingswet, met een jaar uit te stellen. Er was op dat moment nog te weinig vooruitgang geboekt met de uitvoeringsrichtlijnen voor bedrijven en lidstaten en nauwelijks steun voor productielanden om de gevolgen voor kleinschalige boeren te verzachten. Het uitstel van de invoering met een jaar leek onvermijdelijk. Maar de amendementen die vandaag door het Europees Parlement zijn aangenomen, zijn niet de bedoeling maar wel het gevolg van het uitstel, en in strijd met de oorspronkelijke visie voor de verordening.
De amendementen laten geen ruimte voor twijfel: het zijn schaamteloze pogingen om de gevolgen van de wetgeving te beperken voor Europese bedrijven die onvoldoende verantwoordelijkheid nemen voor ontbossing in hun toeleveringsketens. Dat terwijl vele grote Europese bedrijven, waaronder Carrefour, ETG, Ferrero, Mars, Michelin, Nestlé, Tony’s Chocolonely en Unilever, de regelgeving in zijn oorspronkelijke vorm krachtig ondersteunen. Dat lijkt de stemming in het Parlement niet te hebben beïnvloed. Uitsluitend de belangen van een kleine groep bedrijven die zich slecht op de invoering hebben voorbereid, worden met deze voorstellen gediend. Ook voor kleinschalige boeren bieden de amendementen van het Europees Parlement geen oplossingen.
De voorgestelde wijzigingen zijn op zichzelf een sterke afzwakking van de wet, maar minstens zo kwalijk is dat nu opnieuw de deur is opengezet voor langdurige onderhandelingen tussen het Parlement, de Commissie en de Raad. Dat kan de ambitie van Europa verder ondermijnen en betekent verlies van het momentum om de klimaat- en natuurschade, die Europa wereldwijd veroorzaakt, te beperken.
De ontbossingswet kan nog gered worden
De Europese ontbossingswet is de kroon op het werk van de vorige Europese Commissie voor een duurzamere wereld. Het is een eerste stap in de richting van een beleid dat de manier waarop Europa wereldwijd zaken doet, verandert. Als het goed wordt ingevoerd kan het partners van Solidaridad wereldwijd ondersteunen bij hun eigen inspanningen om klimaatverandering en de vernietiging van natuur tegen te gaan.
Het afzwakken en uitstellen van de regelgeving om nog een paar jaar ‘business as usual’ voort te zetten is kortzichtig. Uiteindelijk moet Europa deze veranderingen doorvoeren. Hoe eerder, hoe beter voor mensen en de planeet. Het is cruciaal dat we daarbij solidair zijn met producerende landen en mensen over de hele wereld die door de nieuwe regels worden getroffen, kleinschalige boeren in het bijzonder.
Het Parlement en de Raad zullen het met de Europese Commissie gezamenlijk eens moeten worden over hoe het nu verder moet met de nieuwe voorstellen. En dat moet snel gebeuren. Het heeft al jaren geduurd voordat er overeenstemming werd bereikt over de wet. De bossen kunnen niet nog eens zo lang wachten op maatregelen.
Foto: ontbossing in Moyobamba, Peru.
De wet kan nog steeds gered worden. Hoewel we hopen dat het Parlement uiteindelijk zal besluiten om de oorspronkelijke visie van de wet te ondersteunen, richten we onze aandacht nu op de Europese Raad. De lidstaten van de EU hebben de verantwoordelijkheid om een wet te steunen die klimaatverandering helpt voorkomen. Een wet met een toekomstvisie voor de langere termijn waarin onze economie en de natuur beide kunnen floreren. De onvermijdelijke vertraging bij de invoering moet worden benut om de complexe risico’s voor kleinschalige boeren in producerende landen te beperken en weg te nemen. En er moet een einde komen aan het steken van tijd en energie in het afzwakken van de wetgeving op aandringen van een handjevol bedrijven.
Tot slot vragen we de Europese Commissie ook om zich hard te maken voor de oorspronkelijke visie van de ontbossingswet. We hopen dat Von der Leyen zal samenwerken met het Parlement en de Raad om ze te overtuigen dat ze moeten vasthouden aan deze essentiële wetgeving. Het is tijd dat Europa verantwoordelijkheid neemt voor duurzame productie in haar wereldwijde toeleveringsketens.