Han Raeijmaekers organiseerde in Vlaardingen eind 2020 een tentoonstelling waarin Solidaridad een rol speelde. De tentoonstelling ‘Lichtpunten,’ bood mensen hoop en inspiratie in de donkere dagen rond kerst. Een bijzonder initiatief! We spraken Han over de organisatie en zijn keuze om Solidaridad te presenteren. “Solidaridad hoort bij eerlijke handel.”
Hoe gaat het met u, meneer Raeijmaekers?
Prima. Ik ben ruim 78 jaar, dus als ik in gezondheid leef kan ik alleen maar blij zijn.
We zijn hier omdat u een tentoonstelling gemaakt heeft waar Solidaridad onderdeel van uitmaakte. Kunt u ons daar iets meer over vertellen?
Wij hebben in Vlaardingen een groot winkelcentrum met een enorm leegstaand pand. Daar zat vroeger een V&D, maar die ging dicht. Dat pand is al jaren verlaten. Dat is niet leuk voor het stadscentrum en de mensen die er winkelen, dus hebben we die plek een paar keer gratis mogen invullen. Toen wij met een clubje vrijwilligers nadachten over wat we zouden kunnen doen kwamen we op het idee om ‘lichtpunten’ te laten zien in de donkere dagen van het jaareinde.
En de naam Vrede & Durf?
Voor de gelegenheid hebben we ook de naam van de V&D die altijd in het pand zat, verder ingevuld. Voor ons stond het voor Vrede en Durf. Normaal gaat het tijdens de kerstdagen ten slotte over de vrede, maar dan moet je daar wel goede invulling aan geven.
Wat leuk dat de gemeente u hiervoor de ruimte in gaf!
Ze gaven ons niet alleen de ruimte, maar ook financiële steun. Het is belangrijk om te onderstrepen dat vrijwilligers en goede doelen door de gemeente gesteund moeten worden. Ook financieel, want er komen natuurlijk ook kosten bij kijken, en die heeft de gemeente helemaal betaald. Dat vind ik voorbeeldig.
Wat inspireerde het thema ‘lichtpunten’? Was dat alleen omdat de dagen donker waren of zat er wat anders achter?
In mijn jonge jaren heb ik meegedaan aan een alternatieve markt voor goede doelen op Tweede Kerstdag, in de Laurenskerk te Rotterdam. Zo’n invulling rondom kerst – helpen bouwen aan een betere, vreedzamere wereld – is me altijd bijgebleven. Met het thema ‘lichtpunten’ geef je een eigentijdse invulling aan het kerstfeest.
“Solidaridad hóórt bij eerlijke handel.”
-Han Raeijmaekers
Kunt u ons voorbeelden geven van wat er te zien was?
Een aantal organisaties werden in de negentig meter lange etalages en ruimten van “Vrede & Durf” tentoongesteld. In één hoek hadden we bijvoorbeeld een grote muur gebouwd. Dit moest de muur in Bethlehem voorstellen – Israël aan de ene kant, Palestina aan de andere. De teksten die in de afgelopen jaren op de echte muur geschreven, en die vaak ‘lichtpuntjes’ vormen, hebben we vertaald en op onze eigen muur gezet.
Een tweede onderwerp binnen de tentoonstelling was eerlijke handel. De Wereldwinkel, die in Vlaardingen een noodlijdend bestaan leidt, was aanwezig. En natuurlijk Solidaridad, want jullie horen bij eerlijke handel. We geven landelijke organisaties graag een plek in lokale projecten, en andersom ook. Voor ons is het belangrijk om het lokale aan het landelijke te koppelen.
Wat liet u zien over Solidaridad?
Ik nam contact op met jullie en ontving banners, posters en flyers. De banners zetten we op in de etalages. De flyers en infoboekjes, o.a. over de actie die jullie toen hadden over het Trinitea-project in India, stalden we uit op een tafel. Samen met Fairtrade-thee van de Wereldwinkel, zodat mensen een theetje konden meenemen. In de vormgeving verwezen we naar de cultuur van India, waar het Trinitea-project plaatsvindt.
Hoe verliep de tentoonstelling?
We waren er helemaal klaar voor. Helaas moesten we één dag na de opening al dicht vanwege corona. Toen hebben we het kerkennetwerk in Vlaardingen benaderd. Zij besteedden toen tijdens het advent aandacht aan de Trinitea thee-actie van Solidaridad. Zo konden we toch nog het verhaal van eerlijke handel als lichtpuntje vertellen.
Wat fijn dat u ondanks corona toch nog een manier gevonden hebt om lichtpuntjes aan Vlaardingers te geven. U doneert al jaren aan Solidaridad – hoe is dat begonnen?
Solidaridad heeft een lang en historisch verleden. Toen er in Nederland vrij veel aandacht was voor Latijns-Amerika zijn jullie opgericht. Ik had toen al contact met de eerste medewerker in Den Haag. Toen was ik al verkocht aan Solidaridad. Oorspronkelijk was Solidaridad een kerkelijke organisatie, maar nu zijn jullie open. In deze tijden is dat volgens mij terecht, maar het is wel belangrijk om die connectie te houden, dus het is fijn dat jullie ieder jaar ook een actie hebben voor kerken. Ik hoop dat dat blijft.
Mee eens! Als afsluiter: nu u het woord heeft, heeft u nog iets dat u tegen onze donateurs wil zeggen?
Ik hoop dat jullie achterban zich ook inhoudelijk richt op waar Solidaridad mee bezig is. Dan houden jullie én de donateurs het het langste vol!
Bedankt!