Grote werkloosheid onder jongeren
Linda komt uit het dorp Liate Wote in het Volta-gebied van Ghana. Linda's moeder is een handelaar en heeft een kleine maïsboerderij. Haar vader is timmerman. Het grootste deel van de jongeren in het dorp is werkloos. "Voordat Solidaridad naar deze gemeenschap kwam, hadden we niks te doen. Sommige jongeren gingen na de middelbare school naar de grote steden om werk te vinden, maar kwamen vaak al snel terug omdat de situatie daar hetzelfde is.”
Solidaridad maakt cacaosector weer aantrekkelijk
Ondanks de werkloosheid zien Ghanese jongeren een baan in de cacaoteelt vaak niet zitten, omdat deze sector weinig oplevert. Cacaoboeren werken met verouderde landbouwmethoden en putten de grond volledig uit. Hierdoor loopt de cacaoproductie terug. Het MASO-programma brengt daar verandering in door jongeren te trainen in duurzame cacaoteelt die wel genoeg oplevert. Zo wordt de cacaosector weer aantrekkelijk.
Veel geleerd over duurzame cacaoteelt
Het MASO-programma van Solidaridad kwam in 2016 naar Liate Wote en Linda werd een van de deelnemers. Linda’s kinderen konden naar de dagopvang die Solidaridad biedt in de buurt van de trainingslocaties. “Ik wist niets over cacaoteelt”, vertelt Linda. “Maar dankzij Solidaridad heb ik enorm veel geleerd over het op een duurzame manier planten van cacao en andere duurzame landbouwpraktijken. Ook weet ik nu meer over budgettering en het tegengaan van kinderarbeid.”
Linda heeft haar eerste cacao inmiddels geplant
Linda heeft inmiddels één hectare met cacao beplant. De nu nog kleine cacaoplantjes zullen pas over 3 jaar cacao opleveren. Daarom heeft Linda ook maïs en cassave geplant. Deze gewassen bieden schaduw aan de cacao en zorgen voor voedsel en extra inkomen voor haar inmiddels 6-jarige tweeling.