Duurzaamheid leeft! Na het bezoeken van het Festival Duurzame 100 op 10 oktober tijdens de Dag van de Duurzaamheid, is dat een hoopgevende conclusie die we hebben kunnen trekken. Dit festival werd georganiseerd door dagblad Trouw in het kader van de tiende editie van de Duurzame 100. Deze jaarlijkse ranglijst is inmiddels een begrip op zich: de 100 mensen in Nederland die meer dan goed bezig zijn op het gebied van duurzaamheid. Het evenement vond plaats bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en onze collega’s Karin en Mascha waren erbij.
Gezellig festivalsfeer
Bij de entree van Pakhuis de Zwijger was het al snel duidelijk: de dagen dat duurzaamheid een ‘geitenwollensokken’-begrip was, zijn al lang voorbij. De crowd binnen en buiten De Zwijger was zowel hip als divers. Belangstelling genoeg: zo’n 800 mensen meldden zich aan en de vijf verdiepingen van De Zwijger stroomden de hele avond door vol.
Duurzame 100 Festival bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam
Hoe stimuleer je duurzaam gedrag?
Bij Solidaridad zijn we er al langer van overtuigd dat we met z’n allen beter en sneller een (duurzaam) verschil kunnen maken. Maar hoe krijg je iedereen on board als het gaat om verduurzaming en een duurzame(re) lifestyle?
Daarover gingen Helga van Leur (weervrouw), Khautar Bouchallikht (voorzitter stichting Groene Moslims – tevens was de stichting winnaar van ‘Het Groentje’: de aanmoedigingsprijs van Trouw voor jong duurzaam talent) en Ton Heimerikx (docent) met elkaar in discussie. De energieke moderator van deze sessie was Bahram Sadeghi, o.a. bekend als programmamaker van 1000 Dagen Plastic.
Sprekend vanuit hun persoonlijke en professionele ervaring en aan de hand van simpele, praktische tips namen ze op een laagdrempelige wijze het publiek mee in hun gesprek. Er zijn genoeg manieren om aan duurzaamheid mee te doen – en vaak dragen kleine stappen in deze richting meer bij dan wij wellicht denken.
Van links naar rechts: Helga van Leur, Khautar Bouchallikht en Ton Heimerikx in gesprek over het stimuleren van duurzaam gedrag
Wat natuur ons kan leren
Aan enthousiasme ontbreekt het Li An Phoa (dit jaar op nummer 19 in de Duurzame 100) zeker niet. In de volgende sessie werden we meegenomen in haar project Drinkable Rivers, waarmee ze zich voor drinkbare rivieren inzet. Want ooit – nog tot enkele decennia terug – waren onze rivieren nog van drinkbare kwaliteit; dat is al lang niet meer zo. Daarmee tasten we niet alleen het milieu aan, maar ook onze gezondheid.
Om aandacht voor dit project te vragen liep ze afgelopen zomer zo’n duizend kilometer langs de Maas, vanuit Frankrijk waar de bron zich bevindt naar de Noordzee. Onderweg gaf ze ook les – Phoa is ook docent – aan groepen kinderen.
Li An Phoa (links) vertelt over haar project Drinkable Rivers en haar wandeltocht langs de Maas om aandacht te vragen voor drinkbare rivieren
Dat natuur ons ontzettend veel kan leren bewees ook de volgende spreker in deze sessie: Ylva Poelman, bekend van haar columns als ‘De Bionische Vrouw’ in Trouw. Aan de hand van concrete voorbeelden liet ze zien dat wij mensen veel uitvindingen – denk bijvoorbeeld aan het vliegtuig – aan de natuur te danken hebben. (Het mechanisme van een vliegtuig is geïnspireerd door de adelaar.)
Duurzame aanjagers in het zonnetje
Kort daarna was hét moment aangebroken: de uitreiking van de top 25 van de duurzame 100. Maar niet voordat een aantal mensen in het zonnetje werden gezet, waaronder Marjan Minnesma, directeur van Urgenda en initiatiefnemer van de Dag van de Duurzaamheid. De dag hiervoor won Urgenda de Klimaatzaak in hoger beroep in Den Haag. Tijdens het festival van de duurzame 100 kreeg Minnesma een staande ovatie van de zaal.
Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, krijgt staande ovatie van de zaal voor haar inzet voor duurzaamheid en klimaat.
Naast de Duurzame 100 reikte Trouw ook twee andere prijzen uit: de aanmoedigingsprijzen ‘Het Groentje’ voor jong duurzaam talent en een opvallend lokaal groen initiatief. Deze gingen respectievelijk naar stichting Groene Moslims en de energiecoöperatie ‘WoW’ uit Wageningen.
Daar stopte het geklap en gejuich van de zaal uiteraard niet: de langverwachte uitreiking was eindelijk aan de beurt. De top drie van de duurzame 100 wordt dit jaar aangevoerd door Louise Vet op nummer 1, die als ecologe en directeur van NIOO-KNAW een gepassioneerde voorvechter is van biodiversiteit. Ze wordt gevolgd door Ruud Zanders, directeur en mede-eigenaar van Kipster; en Jaap Kortweg op nummer 3, directeur en oprichter van De Vegetarische Slager.
Louise Vet, de nummer 1 van de Duurzame 100 2018
Voordat het publiek de zaal mocht verlaten richting de borrel werd de uitreiking nog even ‘gekaapt’ om de redactie van Trouw, op het podium vertegenwoordigd door Esther Bijlo, extra in het zonnetje te zetten voor het harde werk achter de schermen bij het samenstellen van de Duurzame 100. Sympathiek vonden wij dat!
Meer over het programma van de avond lees je op de website van Pakhuis de Zwijger.
Bekijk de volledige lijst van de Duurzame 100 van Trouw.