Teams werken aan innovaties voor duurzame vis- schaal- en schelpdierindustrie
De afgelopen maanden werkten teams van Vietnamese en buitenlandse ondernemers uit de vis-, schaal- en schelpdierindustrie, innovatietalenten en investeerders samen aan oplossingen om de aquacultuurindustrie duurzamer te maken. Een jury beoordeelde al hun innovatievoorstellen op basis van aanpak, impact, business- en financieringsmodel, activiteiten en benodigdheden. De beste vijf innovaties gaan nu door naar de volgende ronde van de Aquaculture Innovation Challenge. In deze ronde gaan twee afgevaardigden van elk team naar een bootcamp in Vietnam. Coaches stomen ze klaar om hun businessmodel verder uit te werken en hun innovatie zo goed mogelijk te pitchen in de finale.
Beste 5 duurzame innovaties in Vietnam
- Entobel: veilig en duurzamer visvoer uit insecten. De insecten worden gevoed met bijproducten uit de lokale voedselindustrie. Zo vermindert het visvoer afval en draagt het bij aan de circulaire economie.
- Green Solution: een natuurlijk antioxidant conserveringsmiddel uit avocadopitten. Vervangt chemische toevoegingen die nu worden gebruikt om garnalen langer goed te houden.
- Ventilatie op windenergie: een goedkoop ventilatiesysteem dat 60% meer zuurstof toevoegt aan het water in kweekvijvers. Het systeem is gemakkelijk te maken en werkt op windenergie.
- ShrimpVet: maakt noodzakelijke technologische en wetenschappelijke kennis voor kleinschalige Vietnamese garnalenboeren beschikbaar, toepasbaar en betaalbaar. Met een bedrijfsscan, training, informatie en technologie over het kweken van garnalen en algen, landbouwprotocollen en effectieve producten om ziektes tegen te gaan.
- Verifik8: een softwareplatform dat kwekers en afnemers via mobiele technologie met elkaar verbindt en zo risico´s in de productieketen vermindert. De software verzamelt gegevens van kwekers en laat zo zien aan wat voor duurzaamheidsstandaarden ze voldoen.
Pitchen en innovaties uitwerken met investeerders
Aan het eind van de bootcamp moeten de finalisten hun innovaties pitchen voor een jurypanel. De jury reikt dan de Impact-prijs uit aan de innovatie met het meeste potentieel. Tijdens het pitchen zijn ook investeerders uit de industrie en financiële wereld aanwezig. Zij worden bewust in contact gebracht met de innovatieteams, om kansen voor verdere ontwikkeling, financiering en markttoegang te creëren.
Over de Aquaculture Innovation Challenge
Gekweekte vis en schaaldieren zijn namelijk een belangrijke voedselbron voor een steeds grotere wereldbevolking. De vis-, schaal- en schelpdierindustrie – ook wel aquacultuur genoemd – groeide de afgelopen jaren explosief, met name in Aziatische landen zoals Vietnam. Dit gaat gepaard met problemen, zoals waterverontreiniging, afval en aantasting van mangrovebossen en koraalriffen. Met de Aquaculture Innovation Challenge stimuleren Solidaridad, Seafood Trade Intelligence Portal (STIP) en Fresh Studio nieuwe ideeën en innovatieve oplossingen voor een duurzame aquacultuurindustrie.
Meer over de Aquaculture Innovation Challenge vind je op aquaculturechallenge.com.