Grace, deelneemster van het MASO-programma
Leren overleven in de grote stad
Toen Grace een klein meisje was, was haar moeder vastbesloten om haar dochter een beter perspectief te bieden dan de armoede van hun dorp. Zo kwam Grace bij haar oom wonen in de hoofdstad Accra, waar ze aan een opleiding begon.
Een goede baan vinden in Accra bleek echter moeilijk ondanks haar diploma computerwetenschappen en woonruimte is duur in de grote stad. Aan het eind van de maand hield ze na het betalen van de huur, eten en de bus naar haar werk niks over.
Een stap in een nieuwe richting
Toen Grace terug was in haar dorp voor het oogstseizoen om wat bij te verdienen, vertelde haar moeder over de Cacao Academy van Solidaridad. Dit programma ging binnenkort van start. Grace besloot de stap te wagen: vervolgens leerde ze cacaoteelt te combineren met het verbouwen van groente. Nu verkoopt ze de groente in haar eigen kleine supermarkt in het dorp.
Het belang van goed investeren
Het gaat goed met Grace. Haar geheim? Ze vertelde dat de opleiding haar veel helpt maar ook haar ervaring in de stad is heel waardevol geweest. En wat Grace helpt onderscheiden is dat ze alles wat ze verdient weer investeert. In meer land, in zaden, in haar supermarkt. Zo verdient ze een goed inkomen. Ze heeft zelfs een stukje land in Accra gekocht. Zo bewijst ze – niet in het minste ook aan haar moeder – dat je ook binnen de context van je eigen dorp aan de armoede kunt ontsnappen.
Deelnemers van het MASO-programma van Solidaridad in Ghana
MASO-Academy van Solidaridad
Met het MASO-programma werkt Solidaridad aan de toekomst van cacaoteelt en van Ghanese jongeren. De naam betekent letterlijk ‘optillen’ in de lokale Akan-taal. In dit programma leren jonge cacaoboeren om meer te produceren met veel minder schade voor mens- en milieu. Ook leren ze om meerdere gewassen te verbouwen zodat de afhankelijkheid van één product afneemt.
Resulterend in een hogere opbrengst waardoor een groot aantal jongeren een menswaardig bestaan kunnen opbouwen met kans op onderwijs en goede gezondheidszorg. Daarnaast leren zij om zelf leiderschapsrollen op zich te nemen in hun gemeenschappen.
Lees meer over het cacaoprogramma van Solidaridad.