Cacaoproductie onder druk
In West-Afrika werken 2,5 miljoen cacaoboeren keihard om aan de snel groeiende vraag naar cacao te kunnen voldoen. Een lastige opgave, want verouderde landbouwmethoden putten de grond volledig uit en leiden tot steeds minder goede cacao. Er wordt 300 tot 400 kilo cacao per hectare verbouwd. Naar schatting is dit slechts 30 tot 50 procent van wat mogelijk is. De cacaoboeren leven hierdoor vaak in bittere armoede; velen hebben een inkomen van niet meer dan 50 dollarcent per persoon per dag, veel minder dan de armoedegrens van 1,25 dollar die de VN stellen. West-Afrikaanse jongeren kijken daarom wel uit om cacaoboer te worden. Zij zoeken werk in een andere sector of in de stad, waardoor het platteland leegloopt en de cacaoproductie nog verder afneemt.
Training aan zo’n 300 jongeren
Om de problemen op de Ghanese cacaovelden aan te pakken, hebben Solidaridad en Unilever een nieuw trainingsprogramma getest onder zo’n 300 Ghanese jongeren tussen de 17 en 25 jaar. We leidden hen op in ondernemerschap, leiderschap, duurzame landbouwtechnieken, technische vaardigheden en financiële en sociale vaardigheden. Met dit trainingsprogramma hebben we bereikt dat de getrainde jongeren:
- meer geïnteresseerd zijn in cacaoteelt;
- weten hoe zij efficiënt kunnen sparen, budgetteren en lenen;
- zakelijke vaardigheden hebben om cacaoteelt winstgevender en leuker te maken;
- het belang inzien van het beschermen van waterbronnen en een schoon milieu;
- de oorzaken en effecten van kinderarbeid kennen en weten hoe dit probleem opgelost kan worden;
- hun kennis delen met cacaoboeren die geen training hebben gehad, zodat ook zij hun landbouwvaardigheden kunnen verbeteren.
Onderzoek naar bredere inzet training
Solidaridad en Unilever zijn blij met de succesvolle resultaten van het trainingsprogramma. We onderzoeken daarom welke mogelijkheden er zijn om de training in te zetten in andere regio’s of voor andere gewassen.
Meer lezen
Lees hier het verhaal van Rachel, één van de jongeren die het trainingsprogramma volgde.