1.

In augustus 2020 lanceerden we samen met een aantal partners PlusPlus: een online crowdfundingplatform. Op het platform kun je geld uitlenen aan ondernemers in de voedselsector en landbouw in ontwikkelingslanden. Naast doneren is dit een nieuwe manier om bij te dragen aan meer voedselzekerheid op plekken waar dat hard nodig is. Cacao-ondernemer Michael (op de foto met zijn collega’s) vroeg eind december een lening aan.

2

De corona-crisis had grote gevolgen voor onze projecten wereldwijd. Sommige projecten moesten tijdelijk stoppen of anders uitgevoerd worden. In veel landen hielp Solidaridad mensen zich te beschermen tegen het virus. In Sri Lanka werden zeep, wasmiddelen, ontsmettingsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen werden uitgedeeld.

3

Als boerderijen floreren, draagt dat bij aan betere levensomstandigheden in gemeenschappen. Santos Flores Reyes, een 31-jarige man uit de Marcá Milán-gemeenschap vertelt: ‘Vroeger zag ik cacao niet als een product dat economische voordelen oplevert. Nu zou ik mijn familie meer willen betrekken bij de cacaoteelt. Eén van mijn broers heeft al een plantage’, zei Santos.

4

Goudmijnwerkers in Oeganda. De vrouwen geloofden niet dat de nieuwe verwerkingstechnieken waar ze mee konden werken, daadwerkelijk efficiënter waren. Daarom vergelijken ze de oude en nieuwe manieren om goud te winnen uit erst. De nieuwe technieken wonnen glansrijk.

5

Jason Castillo Rivas, een 18-jarige man uit de El Pavón-gemeenschap in Nicaragua ziet de resultaten van het PaSos – programma (Sustainable Landscapes Programme) waarin boeren opgeleid worden in duurzame en efficiënte technieken voor cacaoteelt.

6

Directeur Heske Verburg in ons kantoor in Utrecht. Het grootste deel van het jaar hebben de medewerkers van Solidaridad thuisgewerkt, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Heske: ‘Ik ben er trots op dat we, ondanks alle moeilijkheden dit jaar, miljoenen mensen hebben geholpen hun leefomstandigheden te verbeteren en hun opbrengsten op duurzame wijze te verhogen.’

7

Viering van Internationale Vrouwendag op 8 maart in Ghana. De vrouwen nemen deel aan The Golden Line, een programma dat als doel heeft de werkomstandigheden in de goudmijnen en positie van de vrouwelijke mijnwerkers te verbeteren.

8

Door El Niño ontstonden overstromingen in Peru. Ook deze fruitplantages in Piura zijn getroffen.

9

Een palmolieboer in Ghana. Palmvruchten groeien in trossen die wel 25 kg kunnen wegen.

10

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag en viceminister van Buitenlandse Zaken van Indonesië Mahendra Siregar leidden het NI-SCOPS rondetafelgesprek over duurzame palmolie (gefaciliteerd door IDH, MVO en Solidaridad). Tijdens dit evenement ondertekenden de twee regeringen de technische overeenkomst over samenwerking voor meer duurzame productie van palmolie.