De belangen van miljoenen boeren
‘Het gesprek over palmolie gaat nu vooral over ontbossing, maar niet over de vele miljoenen mensen voor wie palmolie van levensbelang is”, vertelt Heske Verburg, directeur van Solidaridad. ‘De meeste mensen realiseren zich niet dat er ook andere problemen spelen en dat palmolie tegelijkertijd ook veel kansen biedt voor een fatsoenlijk inkomen voor boeren en arbeiders.’
Palmolie is bovendien een cruciaal ingrediënt in het dieet van de armste mensen op aarde. In Azië en Afrika wordt bijna iedere maaltijd bereid met palmolie.
Boycot beschermt bomen niet
Iedereen is tegen ontbossing, maar een boycot is geen oplossing. De boeren die de palmolie produceren, moeten geholpen worden om dat duurzaam te doen. Maar op dit moment worden de boeren en hun rechten over het hoofd gezien in het publieke debat.
‘Kleinschalige boeren produceren ongeveer 30 procent van de wereldproductie en hun aandeel zal naar verwachting groeien tot 50 procent in 2030,’ legt Verburg uit. We moeten luisteren naar zij nodig hebben om duurzaam te produceren. En een prijs betalen voor de palmolie die boeren in staat stelt om te investeren in duurzame productie en waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden.’
Ook bij het maken van regelgeving tegen ontbossing, moeten de belangen en mogelijkheden van kleinschalige boeren meegenomen worden.
Een nieuwe barometer
In samenwerking met verschillende partners publiceerde Solidaridad eerder al Barometers over de cacao-, koffie- en katoenindustrie. Dit is de eerste Barometer waarin duurzaamheid in de wereldwijde palmolie industrie centraal staat.
“De Palmolie Barometer biedt een nieuw perspectief op de rol van kleinschalige boeren in het verduurzamen van palmolie.”