Ruim anderhalf jaar na het natuurgeweld in Midden-Amerika, blikken we samen met getroffen families terug op de eerste periode, en de wederopbouw die daarop volgde.
Verwoesting van huis en inkomen
Zowel Honduras als Guatemala leden grote verliezen. Wegen en oogst spoelden weg, en waterbronnen bleven vervuild achter. “Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt,” vertelt Medaro Caballero, een palmboer uit Honduras. “Mijn familie moest naar Choloma evacueren om te vluchten voor de ramp. Het duurde zes maanden voordat we weer palm konden gaan produceren. Mijn familie verloor ook onze maïsvelden en er was schade aan ons huis.”
Een hecht netwerk
Solidaridad werkt al jarenlang in moeilijk bereikbare regio’s van Honduras en Guatemala. Collega’s ter plaatse onderhielden na de stormen intensief contact met de getroffen boeren. Zo was het mogelijk om snel na de ramp aan de slag te gaan. Mariano Ayala, een palmboer uit Honduras, verloor 200 palmplanten tijdens het natuurgeweld. “Solidaridad kwam kijken naar de schade op mijn perceel.” herinnert Mariano zich. “Om mij te helpen herstellen, kreeg mijn familie 10 nieuwe palmplanten en verschillende items voor mijn huis.”
Op de foto zie je Yadira Maldonado met Solidaridad-medewerker Dubail Rosa. De lijntjes waren kort, en dus kon er snel tot actie worden overgegaan.
85
waterfilterszorgden voor toegang tot veilig drinkwater voor 500 families
400
familiesontvingen humanitaire hulp, zoals matrassen en voedsel
100
boerenontvingen klimaatbestendige zaden van basisvoedsel zoals maïs en bonen
Toegang tot veilig drinkwater
Door de overstromingen was het erg moeilijk om veilig drinkwater te vinden. Daarom waren waterfilters een belangrijk onderdeel van de steun. Sergio Segovia uit Xocolatl ontving een waterfilter. Hij vertelt: “De filter is erg belangrijk voor mij. Je filtert niet alleen de modder eruit, maar ook gevaarlijke ziekten zoals cholera.”
“Het is een eenvoudig systeem, met twee emmers boven elkaar,” laat Suyapa Saldivar van Solidaridad, hier op de foto, zien. “De bovenste is gevuld met water en het water komt er via een slang uit, gaat door het filter en valt in de tweede emmer, helemaal schoon, volledig drinkbaar.” Met hulp van donateurs van Solidaridad kregen 500 mensen weer toegang tot veilig drinkwater.
1598
palmplantenuitgedeeld waar plantages waren weggespoeld
50
boerenontvingen hulp bij het opruimen en klaarmaken van het land
145
cacaoboerenontvingen materialen om hun oogst te beschermen tegen toekomstige rampen
Er is veel herbouwd…maar we zijn er nog niet
Edy Quintero is als technisch assistent van Solidaridad betrokken bij de wederopbouw. “We zijn anderhalf jaar na de stormen, maar toch is het nog niet gelukt om de hoeveelheden te produceren van daarvoor.” Om daar te komen is ook het dagelijkse werk van Solidaridad in de regio belangrijk. Zoals het begeleiden en ondersteunen van palmboeren. “We verwachten met goede landbouwpraktijken de productie nog te kunnen verhogen,” vertelt Edy. En een hogere productie betekent meer inkomsten voor de boer.
Voor nu staat alles nog in het teken van de wederopbouw, maar er is ook weer ruimte voor een blik op de toekomst. “We zijn nog steeds aan het herbouwen. In de toekomst hoop ik de 200 palmplanten die ik door de stormen ben verloren, te vervangen met nieuwe planten,” vertelt Mariano ons tijdens ons bezoek.
We zijn nog steeds aan het herbouwen van de schade, maar ik ben erg dankbaar voor de hulp die ik tot nu toe heb gekregen.
Mariano Ayala, palmboer
Meer weten?
- Lees meer over het wederopbouwproject dat met steun van donateurs tot stand kwam
- Lees hier de berichten van de NOS ten tijde van de ramp terug
- Of lees het Engelstalige artikel in The Guardian van 19 november 2020 over de verwoesting die de stormen achterlieten