De trends volgen elkaar in razend tempo op. Elke twee weken hangen er nieuwe items in de rekken. En waar je vroeger enkel een winter- en een zomersale had, worden nu ‘midseason’-sales de normaalste zaak van de wereld.

Soms hebben winkels zelfs een constante sale lopen in de vorm van een ‘outlet’: alles om ervoor te zorgen dat de koopjesjagers worden bevredigd en de omloopsnelheid zo hoog mogelijk ligt. Dit is typische fast fashion.

Het is een proces dat we zelf gaande houden, omdat wij die koopjesjagers zijn met een hang naar meer, nieuw en goedkoop. En de glossy wereld van fashion bloggers, topstylisten en high end winkels staat in schril contrast met de andere kant van de keten. Achter de schermen wordt alles in het werk gesteld om de continue stroom aan kleding gaande te houden. Dat zorgt voor de misstanden die we inmiddels allemaal kennen: slechte arbeidsomstandigheden en gevaarlijke werkplekken voor minstens 70 miljoen arbeiders en een enorme schade aan ons milieu. In andere woorden: de hoge prijs van onze wens naar meer en goedkoop wordt betaald op een andere plek, door andere mensen op deze wereld.

Jouw invloed als consument

Wat kun jij daar als consument aan doen? Meer dan je denkt. Want zolang wij meer en meer kopen, krijgt de textielketen niet de kans om pas op de plaats te maken. De continue druk op de ketel laat dan te weinig verandering toe. Jouw aandeel in het verduurzamen van de keten vraagt daarom bovenal om bewustwording: Stop! Denk na! Welke rol wil jij spelen in deze keten? Welke stem wil jij uitbrengen met je portemonnee? Dan kun je toch niet anders dan kiezen voor slow fashion.

Slow fashion is meer een werkwoord dan een zelfstandig naamwoord. Slow fashion kan je als volgt aanpakken:

  • Koop kleding enkel wanneer je het écht nodig hebt; zorg dus dat je goed weet wat je al in je kledingkast hebt hangen.
  • Koop kleding waarvan je weet dat je er lang van zult genieten; vermijd impulsaankopen en kies voor jouw eigen stijl in plaats van voor trends. (Tip: twijfel je over een aankoop? Leg/hang het terug in de winkel; als je later beslist dat het toch een goede aankoop is, kun je altijd terugkomen.)
  • Ga voor fair fashion; kleding die fair trade en/of biologisch geproduceerd is. Maar denk ook aan tweedehands kleding: vintage is helemaal in fashion!

Kijk voor nog meer tips & tricks op mode-bewust.nl