Wat is jouw persoonlijke drijfveer om voor een organisatie als Solidaridad te werken?
Sommige producten in onze supermarkten zijn zo spotgoedkoop, dat je bijna zeker weet dat iemand daar keihard voor heeft gewerkt tegen een veel te laag loon. Dit betekent dat diegene nauwelijks genoeg verdient om zijn of haar kinderen eten te geven, laat staan om ze naar school te laten gaan en ervoor te zorgen dat zij een beter leven krijgen. Dat vind ik een basale onrechtvaardigheid. Ik vind het heel fijn om bij een organisatie te werken die zich inzet om dit onrecht de wereld uit te helpen.
Kun je een gebeurtenis noemen die jou heeft doen besluiten je in te zetten voor een betere wereld?
Ik bezocht ooit een goudmijn in Burkina Faso, waar ik Yusuf ontmoette. Hij was nog maar 14 jaar en werkte al vanaf zijn zevende in de goudmijn. Hij waagde elke dag zijn leven door gammele mijngangen in te klimmen en diep onder de grond goud te zoeken. Deze onmenswaardige omstandigheden in goudmijnen zijn realiteit voor miljoenen mensen wereldwijd. Maar wat ik me toen al besefte was: je kunt hen wel uit de goudmijn halen, maar wat moeten ze dan doen om te overleven? Er is vaak heel weinig alternatieve werkgelegenheid. Het is daarom belangrijk dat het goud op een goede manier uit de grond wordt gehaald, onder veilige omstandigheden en tegen een eerlijk loon. Met Solidaridad werk ik daar nu hard aan.
Wat wil je bereiken als directeur van Solidaridad Europa?
Mijn focus en die van Solidaridad hier in Utrecht is Europa. Waar onze regionale kantoren in de andere landen werken zich bezig houden met betere omstandigheden voor mens en milieu, willen wij mensen in Europa bewust maken van het belang van duurzame productie. We richten ons niet alleen op consumenten, maar ook op bedrijven en overheden. Veel Europese bedrijven weten dat er in hun productieketens van alles mis gaat. Ze willen hier wel wat aan doen, maar weten niet hoe. Ik zou het heel fijn vinden als we met steeds meer bedrijven samenwerken om ze te helpen hun productieketens duurzamer in te richten. Dat is uiteindelijk beter voor de bedrijven zelf en alle mensen die erbij betrokken zijn. Ook willen we overheden overtuigen duurzame productie mee te nemen in hun beleid. Dat zij bijvoorbeeld bepalen dat alle geïmporteerde cacao in Europa op een duurzame manier geproduceerd moet zijn.
Ben je in je privéleven ook met duurzaamheid bezig, en zo ja, hoe?
Jazeker! Het belang dat ik hecht aan duurzaamheid houdt niet op in mijn vrije tijd. Ik rijd in een hybride auto, koop eerlijk en biologisch voedsel en probeer zo veel mogelijk kleren te kopen waarvan ik weet dat deze op een mens- en milieuvriendelijke manier gemaakt zijn. Toen ik in 2011 ging trouwen, heb ik een ring van goed goud gekocht: goud dat is gedolven en verwerkt zonder schade voor mens en milieu. Voor zo’n ring betaal je een klein beetje meer, maar dat weegt niet op tegen de wetenschap dat je bijdraagt aan een duurzame oplossing voor de misstanden in de goudsector.