Heske Verburg, de directeur van Solidaridad, opent het evenement door alle aanwezigen met hun neus op de feiten te drukken. De wereldbevolking groeit én per persoon kopen mensen steeds meer kleding.

  • De komende 10 jaar zal de bevolkingsgroei leiden tot 60% meer vraag naar textiel
  • De arbeiders profiteren niet: zij werken onder slechte omstandigheden
  • Arbeiders krijgen lage lonen
  • Het milieu wordt zwaar belast

Heske Verburg: “Niet alleen de consument, maar ook de politiek en het bedrijfsleven spelen een grote rol in de verduurzaming van de textielsector”

Een interessante discussie

Aan de paneldiscussie doen vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de modewereld, journalistiek en politiek mee, zoals Suzanne Smulders van Lena’s Library en Wilma Veldman, de inkoopdirecteur van Zeeman. Het gesprek is al snel interessant. De vele uitdagingen die verduurzaming van de mode-industrie met zich meebrengt worden benoemd, maar de sprekers benadrukken ook de vele kansen.

Emy Demkes, journalist voor Oneworld en De Correspondent, benadrukt hoe belangrijk het is om kritisch te blijven over je eigen kledingconsumptie: “Vaak weten we helemaal niet onder welke omstandigheden de inhoud van onze kledingkast is gemaakt”. Isabelle Diks, Tweede Kamerlid voor GroenLinks vindt dat we het verhaal van duurzame productie en consumptie nog veel meer moeten vertellen. Dit gesprek moet volgens haar met name op Europees niveau gevoerd worden. Hierbij roept ze Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op om dit op Europees niveau aan te pakken en stimuleren.

Ellie Uyttenbroek gaf goed stijladvies: “Definieer je eigen stijl en bedenk goed wat bij je past, dan koop je vanzelf gerichter en minder”. Hierbij sloot de oplossing van Suzanne Smulders goed bij aan: als je koopt, koop dan bewust!

46

nieuwe kledingstukken koopt een Nederlander per jaar

30%

van de kleding in onze kast dragen we niet

6

hoeden werden er geruild

Meerdere oplossingen

Door het uitwisselen van de ervaringen en visies van de panelleden wordt het helder: door dialoog en transparantie staan we met z’n allen sterker. De sprekers zijn het eens over het belang van samenwerking tussen alle betrokken partijen in de productieketen. De overheid heeft hierbij een prominente rol als handhaver, maar ook als partij die bewustwording moet brengen.

Er is geen één ultieme oplossing om de kledingindustrie duurzamer te maken. Dit blijkt uit de verschillende meningen en antwoorden die tijdens de discussie naar voren komen. Wilma Veldman van Zeeman vindt: “Door steeds kleine stappen te zetten in het verduurzamen van ons proces, is het mogelijk om uiteindelijk grote sprongen teweeg te brengen”.

Van ruilen wordt iedereen blij

We sluiten het event af met het grote moment waarop iedereen had gewacht: de hoedjesruil! Isabelle Diks nam van Heske Verburg de haardecoratie van haar GroenLinks collega Liesbeth van Tongeren in ontvangst. Ook Suzanne Kröger bracht een hoed in en ging zelf blij weg met een andere hoed van Liesbeth. Laura Bromet koos een mooi exemplaar van Stientje van Veldhoven, passend bij haar meegebrachte outfit.

Wat kun jij doen?

Tip! Organiseer eens een kledingruil op je werk, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze of de vrijdagmiddagborrel. Je houdt er nieuwe outfits aan over én wellicht een betere band met je collega’s.