De yam-versie van eto wordt meestal gemaakt met de witte Ghanese yams. Je kunt ook de bakbananenversie van eto proberen. Vervang dan de yam door drie bakbananen die net gerijpt (geel) en nog stevig zijn. Zowel de yams als bakbananen zijn vaak te krijgen bij bijvoorbeeld een Aziatische, Afrikaanse of Turkse supermarkt.

De duurzame rode palmolie die je voor dit recept nodig hebt, is vooral online goed te krijgen. Bijvoorbeeld de biologische palmolie van Aman Prana, deze van Pit & Pit of deze van Helios Holland.

Verder willen we graag benadrukken dat het natuurlijk niet onze bedoeling is om in Nederland zoveel mogelijk met exotische producten zoals yam, bakbanaan of palmolie te gaan koken. Het duurzaamste is natuurlijk om vooral te koken met (plantaardige) ingrediënten van dichtbij. Maar heb je een keer zin om te experimenteren met producten uit verre landen en wil je kennismaken met nieuwe smaken? Dan kunnen we dit recept zeker aanraden!

Ingrediënten voor 3-4 personen

  • 500 g witte yam of 3 bakbananen
  • 50 gram pinda’s (plus meer voor garnering)
  • 1/2 Scotch Bonnet of Habanero peper
  • kleine ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 5 el rode palmolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 3 bosuien, 2 grof- en 1 fijngesneden
  • 2 hardgekookte eieren (optioneel, laat weg voor vegan optie)
  • 1 avocado (ontpit en in stukjes gesneden)
  • zout en peper

1. Schil, snij en kook de yam 🔪

Schil de yam en snijd ‘m in stukken. Was de yam en doe in een middelgrote pan. Giet koud water in de pan tot het de yam bedekt. Voeg 1tl zout en de Scotch Bonnet of Habanero peper (in z’n geheel) toe aan het water. Zet de pan op het fornuis en breng het water aan de kook. Zodra het water begint te koken, haal je de Scotch Bonnet peper uit de pan en hou je deze apart.

Na 7-8 minuten koken is de yam klaar. Je kan testen of ‘ie gekookt is door er met een vork in te prikken. Als de vork er gemakkelijk ingaat en de yam een beetje uit elkaar valt is ‘ie gaar. Pas op met te lang koken, dan wordt de yam te zacht. Giet het water af en laat de yam een beetje afkoelen.

2. Maak de ui-pinda pasta 🥜🧅🌶️

Terwijl de yams aan het koken zijn, maak van je de ui, Scotch Bonnet peper en pinda’s een fijne pasta. Dit kan bijvoorbeeld met een vijzel of keukenmachine. 

3. Maak de kruidige palmolie 🌴

Maak nu kruidige olie. Doe de rode palmolie in een pan en verwarm op een laag pitje. Voeg de knoflook, paprika, 1,5 tl zout en 1tl zwarte peper toe en bak 30 seconden, dit gaat snel dus zorg dat de knoflook niet aanbrandt. Voeg dan de 2 grof gesneden bosuien toe en bak nog 30 seconden tot de bosui een beetje zacht is. Roer tijdens het bakken met een lepel. Zet het vuur uit en laat afkoelen.

4. Pureren maar!

Maak nu de yam puree. Stamp de yams samen met de ui-pinda pasta fijn met een aardappelstamper. Je kan zelf kiezen hoe grof of fijn je de structuur houdt. Giet daarna de kruidige palmolie over de gestampte yam. Meng het er doorheen met de stamper en een lepel tot je een gele puree krijgt.

5. Klaar om te serveren 😋

Serveer de Yam Eto op een bord met de gesneden avocado en/of het eitje doormidden gesneden erbovenop. Garneer met de pinda’s en fijngesneden bosui. Zorg dat je met elke hap een beetje van alles krijgt en eet smakelijk!